Akcija: Napravite heklane hobotnice za prijevremeno rođene bebe

hobotnice

Dok se širom svijeta heklane hobotnice od 2013. godine koriste za pomoć prijevremeno rođenim bebama, u regionu ovaj projekat tek počinje da živi. Jelena Roskar, majka nedonoščeta prije nepunih mjesec dana pokrenula je fb grupu “Heklane hobotnice za prijevremeno rođene bebe”. Zajedničim snagama žene humanitarke heklaju hobotnice i šalju bebama kojima je svaka pomoć prijeko potrebna.

hobotnice sa posvetom– Pošto su jedine dostupne informacije i iskustva o primeni hobotnica bila vezana za zemlje u svetu ,odlučila sam da, po ugledu na njihova iskustva i primenu, za početak potražim žene koje se bave ručnim radom “heklanjem”. Do tih informacija došla sam putem FB grupa – žena koje se bave ručnim radom , istih onih koje danas čine dobrim delom sastav i ove naše grupe , te sam poželela da hobotnice dostavim i ostalim bebama, od srca – kaže Jelena.

Članice ove grupe, kojih je zasad skoro 600, ističu da su iskustva zemalja koji heklane hobotnice koriste u ove svrhe i više nego pozitivna.

hobotnica heklanaBebe svojim prstićima drže krak i stiču osećaj sigurnosti jer podseća na pučanu vrpcu dok su još bili u stomaku majke. Na taj način vežbaju motoriku, pokreću lošu cirkulaciju, te ne čupaju brojne cevčice po sebi koje su im neophodne za hranjenje i primenu lekova. Samim tim se smanjuje ionako veliki nadzor prezauzetog medicinskog osoblja nad njima.

Hobotnice se pune antialergijskim materijalom koji dobro podnosi sterilizaciju. Tijelo i kraci heklane hobotnice, imaju jasno određene dimenzije kako beba ne bi bila ugrožena na bilo koji način, kažu ove humane žene.

– Akcija je izazvala i značajnu medijsku pažnju. Hobotnice kreiramo pod okriljem naše grupe, deleći istovremeno hobotnice roditeljima, prijateljima, poznanicima, ali i prikupljajući pojedinačna iskustva kada su reakcije dece u pitanju. Ova naša akcija je u povoju. Zadovoljni smo odzivom majki, žena, humanitarki te naš rad nastavljamo u tom smeru. Pokušaćemo dostaviti zdravstvenim ustanovama igračke u vidu donacija, ali nećemo stati dok se hobotnice ne prihvate kao pomoćno sredstvo u nezi nedonoščeta, novorođenčeta i malog deteta, jer smo ubeđeni u njenu delotvornost.

Ukoliko želite da heklane hobotnice poklonite bebama, naše sagovornice vas pozivaju da se pridružite FB grupi “Heklane hobotnice za prijevremeno rođene bebe”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime