Alergija na kozmetičke proizvode

alergija na kozmeticke proizvode

Koliko god se trudili da sebi i najmlađim članove porodice obezbjedite samo najbolje kozmetičke proizvode, ponekad jednostavno ne možete da izbjegnete alergijske reakcije ili iritaciju, kažu dermatovenerolozi. Mirisi, vještačke boje, konzervansi ili antioksidansi, samo su neki od sastojaka na koje, ističu, tijelo može biti izuzetno osjetljivo.

– Svako od nas ima pravo da bude alergičan na nešto. Mada su današnji kozmetički proizvodi, kako za njegu, tako i za uljepšavanje, dermatološki, uglavnom, testirani. Već godinama se iz upotrebe izbacuju supstance koje su se pokazale da kod većeg broja stanovništva izazivaju takve reakcije. Vrlo često imamo ta neka stanja gdje je preparat kvalitetan i dobar, ali ista krema kod dva različita čovjeka može da izazove različite efekte – kaže dermatovenerolog Alma Kovačević – Tucek.

Ukoliko se nakon nanošenja kozmetičkog proizvoda javi crvenilo, svrab ili otok kože, najvjerovatnije je riječ o iritacijskom dermatitisu, ističe Tucek Kovačević. Alergijske reakcije, dodaje, izazivaju iste posljedice, ali se u praksi dosta rijetko javljaju.

– Iritacijski dermatitisi su upale kože koje ne nastaju alergizacijom nekom komponentom nego supstancama u njima koje djeluju iritirajuće na kožu. Jednostavno su prejaki i organizam hoće da ih zbaci sa sebe i zato se ubrza proces regeneracije. Tada se ljušte spoljnji slojevi, dolazi do blagog zapaljenja što se fizički vidi kao crvenilo i ljuštenje a subjektivno se osjeća kao svrab. Za početak, automatski treba da se obustavi upotreba tog preparata. Vratiti bazičnu njegu kože na osnovno, na nešto što je vrlo blago. Ona će sama podstaknuti proces regeneracije. Ne dodavati u toj panici neka nova kozmetička sredstva.

Iritacije na koži mogu se javiti i nakon nanošenja kreme za zatezanje i peglanje bora. Iako imaju za cilj da podmlade kožu, sadrže tzv. antiridove koji djeluju iritirajuće, dodaje naša sagovornica.

– Svi antirid preparati po svom hemijskom sastavu iritiraju kožu da podstaknu da se brže regeneriše. Jedna kožna ćelije u prosjeku živi 28 dana, a antirid vam ubrza taj proces na sedam do osam dana.

Sredstva za pranje i njegu namjenjena maloj djeci podliježu još strožijim zakonskim normama koje se primjenjuju u toku procesa proizvodnje, tako da su iritacije, kažu stručnjaci, svedene na minimum.

– Čak se i konzervansi iz njih izbacuju. Sva dječija kozmetika je paraben free. Formulisani su blagog hemijskog sastava i ne djeluju iritirajuće na kožu, tako da su rijetka stanja kod djece gdje je koža alergizirana ili iritirana.

Prije kupovine određenog proizvoda za lice i tijelo, valjalo bi se posavjetovati sa dermatologom, odrediti tip kože, kremu prilagoditi godinama i ne koristiti agresivne preparate kojima u neznanju maltretiramo kožu, za kraj poručuje naša sagovornica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime