Alergija na lijekove: najteža reakcija anafilaktički šok

alergija na lijekove

Alergije na lijekove kod djece najčešće se javljaju na peniciline i cefalosporine koji su ujedno i najčešće upotrebljavani lijekovi. Stoga bi trebalo smanjiti njihovu nepotrebno korištenje, kaže pedijatar Dragoslav Bošnjak.

Ističe i to da mali broj lijekova nema nikakva neželjena dejstva. Na svu sreću, najveći broj neželjenih reakcija na lijekove je relativno blag, a fatalni ishod je rijedak.

– Kad vi imate dijete sa ekcemom, sa atopijskim dermatitisom koje karakteriše crveno lice sa sitnim tačkastim promjenama po licu, suva kože, bijele flekice i svrbež kože, to dijete samo što vam ne govori: pazite dobro ja sam izrazito sklon da razvijem alergijsku reakciju. Najčešće su alergični na lijekove kojima se snižava temperatura: ibuprofen ili voltaren, dok se aspirin, zbog izazivanja mnogo ozbiljnijih stanja, ne preporučuje u dječijem uzrastu. Najveći problem u praksi predstavlja dobijanje etikete na alergiju na pencilin, amoksicilin ili cefalosporine – ističe dr Bošnjak.

alergije na lijekoveA roditelji bi trebalo znati da alergije na lijekove nisu prolazne nego traju čitav život, nastavlja priču dr Bošnjak. I zbog toga je veoma važno postaviti pravu dijagnozu.

Bespotrebno etiketiranje, ističe, može dovesti do toga da se mališanima ne daju antibiotici u liječenju infekcija koje im, ponekada, mogu ugroziti i život.

– Pošto je danas medicinska i labaratorijska tehnologija toliko uznapredovala da je najkomfornije uzeti uzorak krvi i sa sigurnošću odrediti da li to dijete ima povećan nivo tih antitijela u organizmu ili nema. Zamislite da dijete cijeli život ne može da uzima u osnovi sve antibiotike – poručuje dr Bošnjak.

Alergijske promjene zbog upotrebe navedenih antibiotika najčešće se javljaju na koži. Kod mališana, te promjene se često mogu zamjeniti sa dječijim virusnim osipnim bolestima poput ospica i rubeola.

– Obično na oralno dat lijek u vidu sirupa reakcije mogu biti razni osipi, kožne erupcije u vidu koprivnjače, otok usne ili dijela glave, svrbež, a teže alergijske reakcije se javljaju unutar kratkog vremena od konzumacije datog lijeka, čak i u prvim sekundama ako je dijete alergično na taj lijek – kaže dr Bošnjak.

Alergije na lijekove su daleko manje kod dojenčadi i male djece nego kod odraslih. Najteži oblik alergijske reakcije je anafilaktički šok koji može biti i smrtonosan. Na svu sreću, ovakve reakcije su rijetke, pa je jedino bitno da se prepoznaju na vrijeme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime