Anemija – česta pojava kod prijevremeno rođenih beba

beba grozdje

Gvožđe je najznačajniji element u izgradnji hemoglobina, a nedostatak gvožđa je najčešći razlog zbog kojeg se kod beba razvija anemija. Pedijatri ističu da nema djeteta koje se u određenom periodu odrastanja nije susrelo sa ovim problemom. Često se, kako kažu, anemija javlja kod prijevremeno rođenih beba koje nisu imale vremena da obezbjede dovoljne zalihe i čije majke nisu imale dovoljno gvožđa tokom trudnoće. Takođe, anemija se može razviti i kod mališana koji imaju probleme sa crijevima ili celijakiju.

– Anemija predstavlja jedan ozbiljan problem, kojem se, nažalost, ne pridaje toliko važnosti. Imam osjećaj da se minimizira ovaj problem. Želim da naglasim da je to ozbiljna bolest koja zahvata čitav organizam i da ozbiljno narušava imuni sistem kod djeteta – kaže prim. dr Zdenka Škorić Kovačić, pedijatar kardiolog.

povrceNekada su brojne bebe postajale anemične između šestog i 12. mjeseca života, a to je i dalje čest slučaj kod beba u siromašnim porodicama, napominju stručnjaci. Spas za anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa ljekari prvenstveno vide u promjeni načina ishrane.

Bez obzira ko je otac bolesti, majka je sigurno ishrana. Dijete u prosjeku treba od 10 do 15 miligrama željeza uz C vitamin. Da bi se to zadovoljilo, potrebno je pet do šest obroka u toku dana s tim da se u ishrani obavezno nalazi crveno, žuto i zeleno povrće – navodi dr Škorić Kovačić.

vocni sokNa dječijem jelovniku trebalo bi se naći jagodičasto voće poput jagoda, kupina i malina, zatim i južno voće koje u sebi ima dosta vitamina C. Najmanje dva puta sedmično mališani bi za ručak trebali jesti ribu, a mjesečni meni trebalo bi da upotpune teletina, piletina, ćuretina, jagnjetina i konjsko meso koje je izrazito bogata željezom.

– Unositi što više zelenog povrća, žitarica. Izrazito je zdravo da dijete jednom sedmično jede pasulj, mahune i grašak. Ukoliko ishranom ne možemo da nadoknadimo gubitak željeza, neophodno je da se pređe na medikamente, i to, naravno, prepuštamo ljekarima odnosno pedijatrima – dodaje naša sagovornica.

Dijete koje je anemično vrlo je često bolesno, nervozno, razdražljivo, ima slab apetit, vrlo česte infekcije i loše spava. Ukoliko roditelji tokom dužeg perioda uoče neke od ovih promjena kod mališana, potrebno je da se obrate pedijatru, kako bi se na vrijeme otkrili poremećaji u rastu u razvoju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime