“Baby friendly” program na UKC RS: Ne žuri se sa presjecanjem pupčane vrpce i zabranjene su dude varalice

UKC RS Baby friendly program

Iako boravak majke i novorođenčeta u porodilištu obično kratko traje, praksa je pokazala da su bolnice koje podržavaju UNICEF-ovu Baby friendly inicijativu od presudnog značaja za uspjeh dojenja. UKC RS je od 2017. godine u procesu akreditacije za ovaj program, a cilj je da u skorije vrijeme usvoje i sprovedu svih deset koraka za uspješno dojenje koje ova inicijativa podrazumjeva.

– Sada kada se dijete porodi, mi odmah dijete prislanjamo na kožu majke i ne žurimo sa presjecanjem pupčanika. I do pola sata može trajati zbližavanje, ako je sve uredno i stavljamo dijete na dojku. Nakon presjecanja pupčanika, odvajamo na kratko bebu od majke, kako bi je izvagali, zbrinuli i previli. Nakon toga, prilikom smještanja majke u krevet, odmah joj stavljamo bebu u naručje. Dijete je stalno u blizini majke – kaže dr Aleksandra Rodić, specijalista ginekologije i akušerstva na UKC RS.

Dodatnu edukaciju o dojenju, ističu u ovom proodilištu, prošli su svi zdravstveni radnici. Slijedeći smjernice Baby friedly programa, zabranjeno je korištenje duda varalica, ali i hranjenje bebe adaptiranim mlijekom ili davanje vode.

– Još smo postavili letke odnosno brošure u prijemnim ambulantama. Čisto ako pacijentice čekaju da se malo mogu edukovati o dojenju – dodaje dr Rodić.

Da se ovaj program u porodlištu u Banjaluci sprovodi još uvijek djelomično, svjesna je i Jelena Zajac koja se prije tri mjeseca po prvi put ostvarila u ulozi majke. Najveći nedostatak je ističe manjak babica što u startu podrazumjeva i oskudnu podršku. Ipak, to je nije spriječilo da uz manje prepreke nastavi sa dojenjem kada je sa bebom stigla kući.

– Osim što je najbolje za bebu, dojenje je najlakše i za majku. Samo treba biti uporan jer uopšte nije lako na početku. Bitna je i podrška svih oko vas. Ja mislim da je dojenje najljepša stvar na svijetu – navodi Jelena.

Ljekari ističu da se isključivim dojenjem tokom prvih šest mjeseci života bebi obezbjeđuju sve hranljive materije. Dojenje je jedina prirodna vakcina i čvrsta emotivna veza između majke i djeteta koja je doživotno neraskidiva.

– Majčino mlijeko je idealno i sve sadrži sastojke koji su potrebni novorođenčetu. Osim što je lako dostupno, lako svarljivo, ono je idealne temperature, sterilno, a i besplatno – poručuje dr Rodić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime