Bebe do šest mjeseci starosti ne bi smjele na sunce

beba na plazi

Lijepo vrijeme i vrućine nas prosto mame da izađemo iz kuće i uživamo u svim blagodetima najtoplijih mjeseci u godini. Međutim, ukoliko imate novorođenče trebali biste da izbjegavate šetnje od 10:00 do 17:00 časova. Jer bebama do šest mjeseci starosti koža još uvijek nije dovoljno zrela kako bi se duže vrijeme zaštitila od sunčevih zraka, napominju stručnjaci.

– Sunce je isto što i rengenski zraci. Ono se akumulira u organizam. Bebina koža do šest mjeseci, pa skoro i do godinu dana nema nikakve zaštite. Sve te sunčeve zrake koje dođu u organizam male bebe, one ostaju čitavog života. Posljedice dolaze od tridesete godine života, pa se onda pitamo odakle promjene na koži – kaže prof. dr Bogdan Zrnić, dermatovenerolog.

Kratko izlaganje suncu više puta u toku dana povoljno djeluje na stvaranje vitamina D, kaže dr Zrnić. Ipak, ističe da roditelji trebaju biti oprezni kada je u pitanju reflektovanje sunčevih zraka, ali i tokom oblačnih ljetnih dana.

– Treba biti obazriv kada je indeks oblačnost jako veliki, jer 80 odsto sunčevih zraka prolazi kroz niske oblake, tako da se isto tako može preplanuti ili izgoriti po oblačnom vremenu. Ukoliko se djeca igraju na planinama, tu je niža temperatura, vjetrovi rashlađuju kožu i mi mislimo da sunce nema efekta. Međutim, tada dolazi do opekotina.

Pola sata prije izlaganja suncu treba nanijeti zaštitnu kremu na cijelu kožu, ali i svaki put nakon kupanja na otvorenom. Mehaničke kreme se preporučuju djeci jer se ne razgrađuju, ali nisu praktične za nanošenje, dodaje dr Zrnić.

dijete more– Postoje druge vrste preparata koji su kozmetički primjenjiviji: kreme, losioni. Međutim, oni biološki razgrađuju i ublažuju djelovanje UV zračenja. Do godine dana života preporuka je da se koriste ta mehanička sredstva. Ako primjetimo da nakon sunčanja djeca povraćaju, imaju visoku temperaturu, ako im srčani rad nije ritmičan, imaju muku i gađenje, takvu djecu trebaju staviti u zatvoren, ohlađen prostor, treba im dati dosta tekućine. Najveća greška roditelja je što tada djecu masiraju alkoholom. Ne smije se to raditi, jer se alkohol apsorbuje u bebinu kožu, tako da može da napravi još veći problem – poručuje dr Zrnić.

Kožu od sunca možemo štiti i odjećom koja odbija UV zračenje. Ona je proizvedena od posebnih tkanina koji reflektuju sunčevo svjetlo, ali i omogućava disanje kože, kako bi se tijelo prirodno hladilo, dodaje naš sagovornik.

Šeširi, kape, majice mogu se nabaviti i oni štite kao faktor 50. Ukoliko se bebe ili mala djeca pokvase, mokru odjeću bi trebalo skinuti jer je apsorpcija UVB zraka daleko veća kroz mokru odjeću.

Dr Zrnić savjetuje i da posebnu pažnju treba posvetiti i djeci koja su zbog bolesti prinuđena da vrijeme provode u kući. Povremeno ih, dodaje, treba izvesti na svjež vazduh, ali nikada tokom natoplijeg dijela dana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime