Besplatan vrtić u Banjaluci

besplatan vrtic

Po prvi put u RS, djeca sa slušnim oštećenjima i mališani sa govorno jezičkim smetnjama imaju priliku da zajedno pohađaju specijalizovanu predškolsku ustanovu u Centru za rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci. Za osmočasovni boravak mališana , pet puta nedjeljno, roditelji ne moraju da izdvoje ni jednu jedinu marku, jer je ova usluga potpuno besplatna, kaže direktor SašaTatić.

– Mi smo proteklih godinu i po dana preduzeli aktivnosti da konačno djeci sa razvojnim poremećajima pružimo jedan drugi oblik rada. Ovo je sad cjelodnevni boravak djece i intezivno se radi s njima. Za neku djecu ostaje broj tretmana kroz uputnice, a to su naši vanjski pacijenti.

Trenutno u vrtiću boravi 25 djece.Veliku pažnju posvećuju individualnom radu i stručnim tretmanima kako bi, ističu, rezultati bili vidjljivi u što kraćem roku.

– Prije svega tu se radi o djeci kod kojih postoje naznake za dijagnozu disharmoničan razvoj, usporen razvoj psihmotorike, mališani sa pervazivnim poremećajima. Nastojimo da u što najranijem uzrastu što više djece obuhvatimo. Mi smo uspjeli da napravimo nešto novo, nešto što ne postoji na ovom području. Dan izgleda kao i u redovnom vrtiću. Prati se bioritam djece: kada je vrijeme za igru, užinu, ručak i spavanje. Tu se odvijaju defektološki i logopedski tretmani, reedukacija psihomotorike, senzorna integracija. Stalno je dijete zaokupirano nekim oblikom rada – ističe Tatić.

Roditelji za ovaj vrtić imaju samo riječi hvale. Najmlađi, kažu, borave u okruženju koji ih podstiče i inspiriše, a svakodnevno imaju priliku i da budu dio brojnih tretmana.

– Djeca sa poteškoćama u razvoju u našem okruženju nemaju priliku za ovakvu vrstu tretmana. Često im se preporučuju zdrave vršnjačke grupe. Ali, uklopiti ih u vrtić sa djecom koja nemaju razvojne poteškoće je jako teško, jer je njima potreban asistent, a roditelji nemaju mogućnost da obezbjede asistenta. Zadovoljna sam jako.  Sa mojim dječakom radi stručni tim. Dosta je napredovao – kaže majka Ljiljana Đukić.

U ovu predškolsku ustanovu dobrodošla su djeca do šest godina starosti iz cijele BiH. Roditeljima poručuju da im se što prije jave, ukoliko uoče da njihovi mališani imaju razvojne poteškoće.

Djeca mogu ići, recimo, tri dana u redovan vrtić, dva dana kod nas. Samo insistiramo da barem jedan dan sedmično budu kod nas. Idealno bi bilo kada bi pet dana bili kod nas, najmanje šest sati dnevno. Mi se uvijek dogovaramo sa roditeljima i institucijama – ističe direktor ove ustanove.

Ovaj jedinstven predškolski program u Srpskoj odvija se pod pokroviteljstvom UNICEF-a. U okviru ove ustanove postoji još i osnovna i srednja škola, kao i ambulanta , a cilj im je, kako kažu, da uskoro postanu Centar za rani rast i razvoj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime