Besplatna škola za trudnice i buduće tate u Banjaluci

škola za trudnice

Stvaranje zdrave i dobro informisane porodice u društvu glavna je vizija Centra za život i obitelj koji već deset godina djeluje u okviru Caritasa Banjaluka. Upravo zbog toga, 2010. godine odlučili su da pokrenu i Školu za trudnice. Svim budućim mamama i tatama, na zanimljiv način, približavaju period trudnoće, poroda i prvih dana sa bebom.

– Ono po čemu smo specifični jeste da nudimo mogućnost prisustva i budućim tatama kako bi se i oni pripremili za novu ulogu koja ih očekuje i bili podrška svojim suprugama. Govorimo o trudnoći, kretanju, razvoju bebe po mjesecima, psihologiji trudnoće, strahu od poroda. Što se tiče plaćanja, mi nemamo fiksnu cijenu. Sve trudnice pozovemo da uplate proizvoljnu donaciju Caritasu Banjaluka za potrebe beba iz siromašnih porodica – kaže Blaženka Lukenda, koordinator Škole za trudnice.

Do sada je kroz Caritasovu školu prošlo skoro 600 trudnica. Jedan ciklus obuhvata deset susreta, a predavači su stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti psihologije, pedijatrije, trudnoće i porodiljstva. Školu odnedavno pohađa i trudnica Željka Vidović.

– Za Školu za trudnice odlučila sam se, prvenstveno, zbog odličnog programa. Imamo izuzetno dobre predavače gdje možemo naučiti dosta toga o našem trenutnom stanju i doći do novih odgovora na sva ona pitanja koja nas interesuju.

Aleksandra Hadžić, porodični sistemski terapeut u školici predaje već sedam godina. Sa budućim roditeljima diskutuje o psihološkim promjenama i strahovima koji se javljaju u trudnoći i ranom postporodjajnom periodu.trudnica

– To je jedna dugačka tema i podrazumjeva tri vrlo bliska perioda. Prvi od njih obuhvata trudnoću i sve promjene koje tada nastaju. Od dvoje ljudi, za vrlo mali vremenski period nastaje troje. Druga cjelina podrazumjeva pripremu za porod jer se porod često doživljava kao stresno iskustvo, djelom zato što je to nešto potpuno novo s čim se nismo sreli. Neki treći period podrazumjeva brigu o novom, malom biću koje za početak komunicira potpuno drugačije – ističe Aleksandra Hadžić, predavač u Caritasovoj školi za trudnice.

Naredni ciklus Caritasove škole za trudnice počinje početkom aprila. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem meil adrese: obiteljsko@gmail.com ili na broj telefona 051/ 300 – 890.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime