Besplatno pravno savjetovanje za trudnice u Banjaluci

besplatno pravno savjetovanje za trudnice Udruženje DRIP

Ukoliko su vam kao trudnici ili porodilji uskraćena prava, imate mogućnost da se obratite Udruženju građana DRIP u Banjaluci koje će vam pružiti besplatno pravo savjetovanje. Trenutno su, ističu u DRIP-u, u fazi okupljanja tima stručnjaka koji bi bi ovoj izrazito , ugroženoj kategoriji stanovništva pružao i besplatnu pravnu pomoć.

– Nažalost, rijetko kada trudnice idu do kraja. Ranjivi ste, usmjereni ste na to da beba bude dobro, tako da jednostavno oprostite to. I kad prođe godina, dvije, neki rokovi zastare i vi poslije nemate pravo da tražite to od poslodavaca na sudu. Druga stvar je da je veoma skupo angažovati advokata, tako da se trudimo da budemo podrška. U fazi smo traženja sredstava, jer ako bismo angažovali tim advokata, morali bi imati neku naknadu, iz razloga zato što mi na sudu ne bi imali pravo na troškove postupka jer se radi o besplatnoj pravnoj pomoći – kaže pravnik Jelena Pušac Broćilović.

porodilje trudnice pravnos avjetovanje DRIP BanjalukaIako projekat još uvijek nije u punoj mjeri zaživio, u DRIP-u ističu da im se redovno obraćaju buduće majke radi pomoći. Otkaz je, kako kažu, najčešća situacija koja ih zadesi u iščekivanju bebe.

– Često se dešava da trudnice ostaju bez posla, iako u zakonu postoji da poslodavac ne smije otpustiti trudnu ženu. Međutim, praksa pokazuje nešto sasvim drugo. Ako je trudnica primljena na određeno vrijeme, po isteku roka na koji je ugovor zaključen, prestaje radni odnost tako da se poslodavac uvijek pravda da nije dao otkaz trudnici, nego da je po sili zakona prestao radni odnos – ističe Pušac Broćilović.

A podrška stiže i u okviru Školice za trudnice gdje se buduće majke obavezno edukuju o pravima, ali i obavezama kada beba dođe na svijet, ističu u ovom Udruženju.

– Putem predavanja nastojimo da edukujemo trudnice šta sve trebaju da rade. Prije svega, da prijave bebu u matičnu knjigu rođenih. Rok je 30 dana od rođenja bebe. To sve rade očevi, pa volimo reći da i oni dođu na predavanja kako bi se upoznali sa tim. Trudimo se da im sve zahtjeve kopiramo, odštampamo ili bar pošaljemo meilom, a i gledamo da ih edukujemo šta kada se desi ukoliko su povređena prava trudnica i porodilja.

Zahvaljujući inicijativi ovog Udruženja, u porodilištu u Banjaluci uvedene su brojne pozitivne promjene. To je, ističu, jedan od razloga zašto dobijaju sve manje pritužbi na rad zaposlenih u porodilištu i odjelu babinjara.

– Mi dobijamo informaciju od trudnica da je gore zaista bolja situacija, za razliku od prije nekoliko godina. Mislim da se polako trudnice uključuju u sam porod bebe, da imaju prava da kažu šta žele i šta ne žele. Na kraju krajeva, ako gledamo prema propisima i zakonima, pacijent može da odbije da primi određenu zdravstvenu pomoć, ali to mora potpisati.

Stručnjaci poručuju da nepoznavanje prava škodi, pogotovo ukoliko pripadate marginalizovanoj grupi stanovništva. Zbog toga su vam za pravne savjete vrata Udruženja DRIP uvijek otvorena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime