Bez stresa sa bebom na ljetovanju: Savjeti pedijatra dr Branislava Lolića

beba na ljetovanju

Mnogi roditelji se pitaju da li uopšte krenuti na ljetovanje sa bebom ili ostati kod kuće. Bebe su spremne da krenu na put i borave na moru kad napune šest mjeseci. Ovde ćemo navesti nekoliko praktičnih savjeta o tome kako izabrati mjesto za odmor, kako se spremiti za put, šta ponijeti i kako prebroditi uobičajene probleme koji se mogu javiti.

Prije nego što izaberete mjesto za svoj odmor, obavezno se raspitajte:

Da li u blizini postoji zdravstvena ustanova?

Da li u blizini ima prodavnica i apoteka?

More će sigurno prijati i vama i bebi, ali razmislite i o planini.

Sa manjom bebom, apartman sa kuhinjom je dobro rješenje.

Kako putovati?

Avion, najbrže i najudobnije prevozno sredstvo bebe uglavnom dobro podnose. Obratite pažnju na promjenu pritiska u avionu koji može da prouzrokuje neprijatan osjećaj, pa čak i bol u ušima.

Ako putujete autobomilom krenite na put rano ujutro ili noću. Obavezno ponesite sjedište za bebe. Vozite polako i zaustavljajte se na svakih 150 km da se odmorite. Pripremite pelene za jednokratnu upotrebu, jednu za svaki sat putovanja. Kad presvlačite bebu, obavezno zaustavite auto. Ponesite vlažne i papirne maramice. Za bebu ponesite prokuvanu vodu ili flaširanu. Ako je dijete starije, ponesite laganu hranu, voće i dosta tečnosti, sokove i vodu. Sendviče pravite bez pavlake i majoneza, djetetu nudite slane grickalice, a slatko izbjegavajte. Ponesite flapice, čaše, kašičice. Obavezno provjetravajte auto i držite odškrinute prozore da svjež vazduh može da uđe u kola. Nikada ne ostavljajte dijete samo u kolima. Ponesite drage igračke.

 Putovanje autobusom je manje komforno, ali ako se odlučite za to, putujte noću i ponesite sve sa spiska.

bebe moreStvari koje treba da ponesete:

Pamučna odjeća za toplo, ali i za hladnije vrijeme, adaptirano mlijeko, ako ne dojite, ponesite flašice te dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu i pamučne pelene. Takođe, ponesite peškire za bebu, prostirke za plažu, kremu za sunčanje sa UV faktorom zaštite većim od 20, kolica, zaštitu od komaraca.

Priručna apoteka treba da sadrži:

Sirup i čepiće za obaranje temperature, sredstva za nadoknađivanje tečnosti, sirup protiv povraćanja, sterilnu gazu i hanzaplast.

Srećan put i lijep provod !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime