Blizanci u vrtiću

blizanci

Blizanci Zoja i Viktor su već sa 15 mjeseci postali dio jasličkog tima predškolske ustanove „Sreća“ u Banjaluci. Danas imaju nešto više od dvije godine, a njihovi vaspitači nam otkrivaju da su veoma harizmatični i dragi, te da je proces adaptacije prošao bez većih poteškoća.

U „Sreći“ blizanci vrijeme provode zajedno u grupama, iako, kako kažu, nije rijedak slučaj i da se razdvoje, što svakako ne utiče negativno na njihovu adaptaciju i razvoj.

blizanci– Za roditelje to je dosta stresno, budući da oba djeteta prolaze kroz proces adaptacije. S druge strane je lakše, jer se blizanci lakše socijalizuju jer su od početka svog života navikli da imaju nekoga uz sebe, da dijele, da osluškuju osjećanja. Tako da ima i pozitivnih i negativnih strana i onda taj proces adaptacije prođe dosta lako. Mi imamo jaslički par blizanaca koji se pokazao kao jako samostalan, brzo su se adaptirali, dakle, nije bilo nekih velikih poteškoća. Naravno od treće godine, svi koji se bave djecom predškolskog uzrasta, preporučuju da se djeca uključe u vrtić – istakla je Žana Marjanović, vaspitač u predškolskoj ustanovi „Sreća“ Banjaluka.

I blizanci u većoj grupi vrijeme provode u igri. Bjanka i Vasilije kažu da najviše vole mamu, tatu i brata, a takođe vole i da recituju pjesmice.

Blizankinje Hana i Kaća imaju četiri godine. U vrtiću „Sreća“ nam otkrivaju da najviše vremena provode zajedno, te da su veoma vezane.

– Kod blizanaca postoji jedan podatak da oni do četvrte godine umjesto ja govore mi. Često kada treba da jedu kažu: teto mi smo gladni ili moramo u toalet. To je posebno zanimljivo za ljude koji se nisu susretali sa blizancima. Treba im dopustiti da imaju svoje prijatelje, posebne aktivnosti. Njihovu vezu ne treba kidati, ali im treba dozvoliti da se individualno razvijaju – istakla je Žana Marjanović.

Priča o blizancima nalazi se na naslovnoj strani prvog broja časopisa „Sreća“. U ovoj predškolskoj ustanovi uskoro najavljuju i novo izdanje koje izlazi sredinom ovog mjeseca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime