Bol u vratu posljedica lošeg držanja

trudnica

Glavobolja i bol u vratu posljedica su lošeg držanja. Obično se javlja kod trudnica, ali i radno aktivnog stanovištva čiji posao i svakodnevne aktivnosti zahtjevaju nepravilne položaje glave, vrata i ramena, kažu fizioterapeuti. Ističu i to da nepravilan položaj tijela, takođe, može biti uzrokovan određenom traumom, povredom vrata kičme, kao i određenim bolestima.

– Bol u vratu je vrlo učestala pojava i javlja se odmah iza bola u krstima. Naš narod kaže da je to nastalo od propuha ili promaje – kaže doc. dr fizioterapije Gordan Bajić, prodekan na Fakultetu zdravstvenih nauka, Panevropski univerzitet Apeiron.

Dr Bajić ističe da se tokom trudnoće, fizički izgled majke neprestalno mijenja. Grudi se znatno uvećavaju, što pored stomaka dodatno operećuje kičmeni stub.

– Kada je u pitaju trudnoća, postura tijela majke se mijenja, tako da vrat može da trpi velika oštećenja i da se pojavi cervikalni sindrom ili bol u vratu. U periodu trudnoće trebali bi da izbjegavamo lijekove jer oni mogu štetno da utiču na plod. Takva trudnica bi trebala da se javi fizijatru da se primjenjuje analgetska kineziterapija i elektroterapija koja nema kontraindikacije – dodaje dr Bajić.

Tokom bola u vratu prvobitno se javlja ukočenost mišića i ograničavanje pokreta. Ukoliko se pacijent na vrijeme ne javi stručnjacima, taj začarani krug dalje vodi do hronične faze bolesti, navodi dr Bajić.

– Prvi stadijum je akutni stadijum čim nastane bol u vratu. Tada je preporučeno strogo mirovanje i radi se imobilozacija šansovom kragnom i radi se analgetska kineziterapija. U procesu rehabilitacije, bitno je da se takav pacijent javi fizioterapeutu i fizijatru kako bi se odredila analgetska kineziterapija. Tu se rade odgovarajuće vježbe sa ciljem smanjenja bola.

Kako bi preventivno djelovali na pojavu bola u vratu ili smanjili bolove, stručnjaci preporučuju da ne spavate na trbuhu, koristite udoban jastuk, ali i da izbjegavate prinudne položaje glave.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime