Bolesti koje izaziva trudnoća

trudnoća

Prekomjerno povraćanje jedno je od čestih oboljenja koje se javlja na početku trudnoće. Obično prestaje nakon 14. nedjelje, a ukoliko i dalje nastavi da remeti opšte stanje žene, može da dovede do ozbiljnjih posljedica, napominju ginekolozi.

– Ali ta povraćanja mogu biti toliko učestala da majka izgubi i do sedam kilograma, tako da dođe u opasnost čak i njen život. Imao sam dva tri slučaja u svojoj karijeri kada se morala prekinuti trudnoća, jer je bila opasna za majku da se nastavi – izjavio je dr Milovan Milić, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista iz steriliteta i fertiliteta.

Trudnoća se mora prekinuti i u slučajevima kada plod u materici počinje da nekontrolisano raste, dodaje dr Milić. Ističe da ukoliko se ova pojava ne prepozna na vrijeme, može da preraste u horiokarcinom koji prijeti da ubije trudnicu.

– Danas se smatra najčešće da je to genetski poremećaj i najčešće je razlog otac. Praktično dolazi do oplodnje dva spermića iz koje istisnu nukleus, tako da imamo dvostruki genetski materijal, oba od oca. To su trudnoće čiji je cilj da evakuiše sadržaj iz materice i nažalost, mora se nekad i više puta posao raditi jer ako se zadrže te mikroskopske, male čestice tog tkiva, on može ponovo početi da raste i buja tako da se to zna raditi i po više puta.

trudnoćaTrofoblasne bolesti na Balkanu najčešće se javljaju na Kosovu i južnoj Srbiji, dok ih u Austriji i Švajcarskoj uopšte nema. Stučnjaci smatraju da su glavni krivci za to nekadašnja brojna ratna dejstva na našem području.

– Ja sam juče na ultrazvuku sreo u jednom danu dvije trudnice iz Gradiške koje imaju trofoblasnu bolest. Onda se postavlja pitanje zašto se kod nas javljaju, a u Austriji i Švicarskoj ih uopšte nema. Vjerovatno tamo gdje je najviše posijano bombi s osiromašenim uranijumom da će to trajati još dugo i ove pacijentkinje što sam juče susreo, njihovi očevi bili su bili borci na ratištu.

Preeklampsija je, takođe, oboljenje koje se isključivo javlja u trudnoći. Karakteriše ga znatno povećan krvni pritisak, izraženi otoci po nogama i veći procenat bjelančevina u mokraći, dodaje dr Milić.

– Nekad se javlja u teškom obliku i nekada može da izazove smrt trudnice. Njegova dobra osobina je što se javlja pred kraj trudnoće i čim se trudnoća završi sve simptomi nestaju.

Naš sagovornik za kraj ističe i da je trudnoća posebno stanje tokom kojeg se funkcije svih organa povećavaju za jednu trećinu. Napominje da ukoliko je žena i prije trudnoće bila u lošem zdravstvenom stanju, tokom drugog stanja problemi polako počinju da isplivaju na površinu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime