Čaroban svijet newborn fotografije pod budnim okom Lenke Keleman

Lenka Keleman dječiji i porodični fotograf newborn fotografija

Već nekoliko dana nakon rođenja, zdrave i terminski rođene bebe spremne su i raspoložene da poziraju pred fotoaparatom. Sve popularnije newborn fotografije uvijek nas raznježe, a roditeljima su odličan podsjetnik na prve minute i dane sa njihovom bebom. Lenka Keleman, dječiji i porodični fotograf otkriva koji je idealan period za fotografisanje beba, te na koji način se priključila obilježavanju Ljubičastog novembra – mjeseca prijevremeno rođenih beba.

Zašto je poželjno da se beba fotografiše u prvih 15 dana starosti?

Najidealniji period za fotografisanje je prvih 15 dana života, a u svijetu je to već do petog dana starosti. Bebe su u tom periodu uspavane, lako ih je namjestiti u newborn poze, dok je sa terminskim bebama koje su teže od četiri kg i sa 15 dana već teže raditi.

Koliko fotografisanje, obično, traje?

Sve zavisi od bebe. U prosjeku ih dva i po sata nosim i uspavljujem, a fotografisanje traje 15 minuta. Roditelji se iznenade kako vrijeme toliko brzo proleti.

Lenka Keleman newborn fotografije BanjalukaDa li je newborn fotografisanje potrebno zakazati još dok je beba u maminom stomaku?

Ukoliko se odluče na newborn fotografisanje, buduće mame savjetujem da termin zakažu još dok su u drugom stanju. U periodu kada kreće novogodišnje fotografisanje, definitivno sam ograničena sa terminima. Newborn fotografisanje traje dosta duže, a prije toga četiri do pet sati  trebam samo za pripreme izdvojiti.

Iako nam se to sad tako i ne čini, novogodišnji i božićni praznici nam se polako bliže. Kada počinju pripreme za ovaj vid fotografisanja?

Već godinu dana vrijedno radim na ideji za ovu Novu godinu i mislim da će to biti totalni bum. Sa mnom radi i scenograf. Preselila sam se u novi studio. Imam više prostora i ja se nadam da će ovo zaista biti čarobna priča. Termini se već uveliko rezervišu, iako ću tek oko 15. oktobra početi zvanično da primam rezervacije. Mada, roditelji su me već u avgustu kontaktirali da zakažu termin.

Bliži nam se Ljubičasti novembar. Na koji način ste se priključili akciji „Mrvica“ – Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS?

Pomažem „Mrvicama“ da prikupe sredstva za kupovinu toplih krevetića za bebe. Kampanja počinje početkom novembra, a uz pomoć bilborda i izložbi nastojaćemo da probudimo emocije kod ljudi, kako bi prikupili potrebna sredstva. Naime, u Klinici za dječije bolesti UKC RS još uvijek koriste topli krevetić iz 1966. godine.Lenka Keleman newborn fotografije

Da li je to prvi put da fotografišete prijevremeno rođene bebe u bolnicama?

Ovo je moj prvi susret i kao majke i kao fotografa sa tako malim bebicama. Meni je to bio stvarno šok, bez obzira što vas pripreme na to šta vas čeka. Svaka čast osoblju koje radi sa njima, ali i velika podrška za majke koje su, uvijek, pozitivne i optimistične.

Lenkine fotografije koje uvijek izazovu emocije i smješak na licu možete pogledati putem we stranice www.lenkakeleman.com ili na zvaničnom instagram i fb profilu.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime