„Ćeburaška“ – muzičko zabavište u Banjaluci koje njeguje ljubav prema klasičnoj muzici

Ćeburaška muzičko zabavište Banjaluka

Obožavaju da slušaju djela ruskog kompozitora Petara Iljiča Čajkovskog. O klasičnoj muzici koja je danas itekako zapostavljena u odgoju, mališani uživaju na najbolji mogući način: pjevajući i svirajući brojne instrumente, slušajući muziku.

Ovo je nekada bio samo san za profesionalne muzičare iz Banjaluke, Lazara Radoju i Sunčicu Lončar. Ali, zahvaljujući njihovoj inicijativi, grad na Vrbasu može pohvaliti jedinim muzičkim zabavištem u kojem se od najranijeg uzrasta njeguje ljubav prema klasičnoj muzici.

Muzičko zabaviše „Ćeburaška“, osim zanimljivog imena krase i brojni edukativni sadržaji za mališane od pet do osam godina. O čemu se zapravo radi, otkriva jedan od idejnih tvoraca ovog projekta Sunčica Lončar.

Kako je nastalo Muzičko zabavište “Ćeburaška”?

Banjaluci nedostaje edukacija u oblasti klasične muzike u ranom uzrastu, životnom periodu u kojem zapravo i kreće razvoj muzičkog ukusa koji u velikoj mjeri kasnije utiče na izgradnju ličnosti. Zato sam zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem i saradnikom, takođe profesionalnim muzičarem, Lazarom Radoje odlučila da pokrenem ovo jedinstveno muzičko zabaviše. U „Ćeburaški“ primjenjujemo ruske metode muzičkih pedagoga N.N. Alparove, V.A. Nikolajeva i I.P. Susidka. Iz tog razloga smo se obratili predstavnici Ruskog kulturnog centra u Banjaluci, Natalji Milaković, kojoj smo izložili svoju ideju i na obostranu radost dogovorili saradnju. Tako sada djelujemo u Ruskom centru „Ruski mir“ koji je u okviru Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Zašto naziv “Ćeburaška”?

Ćeburaška je izmišljen lik iz ruskog crtanog filma, koji je bio veoma usamljen dok nije sreo krokodila Genu koji mu je postao najbolji drug. Od kad su se sreli druže se, pjevaju i uče djecu lijepom ponašanju, razvijaju muzički ukus, upućuju u umjetnost. Sve to je i zadatak našeg zabavišta, pa otuda i naziv „Ćeburaška“ .

Kakav koncept primjenjujete?

Učenje o muzici kroz muziku. Sastajemo se dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom od 18:00 h do 19:00 h. Tokom jednog sata, polaznici kroz igru uče da pjevaju, sviraju instrumente iz grupe Orfovog instrumentarija (udaraljke) i frulice, plešu, slušaju muziku, upoznaju mnoge muzičke velikane i njihova djela, ponekad ugošćavamo umjetnike iz našeg grada. Veoma je dinamično i zanimljivo djeci i najljepše je kad čujete da na kraju časa pitaju zar je već gotovo. To daje odmah novu energiju i elan.

Kojem uzrastu je zabavište namjenjeno?

Od pet do osam godina. A zašto baš od pet? Jer je to predškolski uzrast kad dijete može u ranom večernjem terminu imati jednočasovnu aktivnost, a da mu to ne bude naporno, a istovremeno može da razumije i pamti sadržaje. Gornja granica je osam godina jer kasnije djeca već mogu upisivati Muzičku školu, a zabavište im može pomoći u izboru instrumenta, vrste muzike i sl.

Lazar Radoje Sunčica Lončar Ćeburaška muzičko zabavišteŠta se do sada predškolarcima pokazalo najinteresantnije, a kada je klasična muzika u pitanju? Koja djela najviše vole da slušaju?

Na prvom mjestu je Petar Iljič Čajkovski, oduševljeni su njegovim baletima, vole da dožive taj spoj zvuka i pokreta. Zanimljivo je i što često pjevuše teme iz Mocartove „Male noćne muzike“. Zatim, sviranje na udaraljkama je takođe jedna od omiljenih aktivnosti. Naučili smo da se sa instrumentima treba postupati pažljivo, nikako ne smijemo besmisleno lupati i to se kod djece prenosi na vladanje uopšte. A naše umijeće pjevanja ćemo uskoro i prikazati u velikoj sali Banskog dvora 11.decembra u 20:00 h. Nastupićemo kao gosti na koncertu ruskog hora „Aleksandar Nevski“ čiji je horovođa Lazar Radoja.

Na koji način roditelji mogu upisati svoje mališane?

Imali smo upis u septembru, ali svi koji bi se željeli pridružiti mogu se javiti na broj 065/604-493. Grupa je popunjena, ali imamo jedan broj zainteresovanih koji čekaju, pa razmatramo mogućnost formiranja još jedne grupe. Osim Lazara i mene, uključili smo kao voditelje još dvije mlade profesorice muzike koje su dodatno edukovane za rad u zabavištima tako da rad neprekidno obogaćujemo novim sadržajima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime