Da li je trudnoća bezbjedna za žene oboljele od multipla skleroze?

multipla skleroza i trudnoća

Za Branku Bogojević dijagnoza multipla skleroze nije bila prepreka da se ostvari u ulozi majke. Prije osam godina je saznala da boluje od ove bolesti, a sada srećna i nasmijana dane provodi sa bebom u naručju.

– Na multipla sklerozu trudnoća blagonaklono djeluje. Apsolutno nemate nikakvih problema u trudnoći, a meni je prošlo sedam mjeseci od poroda tako da ni sada nemam nikakvih problema. Morate biti spremni da nosite rizik jer multipla skleroza je sama po sebi nepredvidiva bolest. Oni teorijski znaju šta bi se moglo desiti, ali to ne znači da će se desiti. To je sve velika igra koju igrate, ali taj dječiji osmjeh koji dobijete kasnije, isplati se svakog sekunda provedenog u strepnji – kaže Branka Bogojević.

Da žene oboljele od multipla skleroze bez bojazni mogu da planiraju prvu trudnoću, potvrdili su nam i ljekari. Ova bolest, ističu, ne vodi ka prijevremenom porodu ili usporenom fetalnom razvoju. Ipak, idealno bi bilo da pacijentkinja prije planiranja porodice prođe kroz period terapijskog tretmana.

– Multipla skleroza je hronična, autoimuna bolest koju karakteriše diseminacija demenizacije u vremenu i prostoru. Pacijenti koji primaju imunomodulator, kada odluče da planiraju porodicu, prekidaju sa uzimanjem liijekova i nakon pauze od dva do tri mjeseca planira se trudnoća. To je ono što bi bilo idealno. U uslovima koji nisu idealni, ako pacijentica ostane u drugom stanju, daju se opšti savjeti. Nema nikakvih posebnih ograničenja u odnosu na druge trudnice. Za vrijeme trudnoće pacijenkinje nemaju relapse – kaže doc. dr Sanja Grgić, nacionalni koordinator za multipla sklerozu u RS.

Iako zvaničan broj oboljelih u RS ne postoji, na UKC kažu da trenutno oko 1700 pacijenta liječe od multipla skleroze te da je među njima dvostruko više žena. Bolest se najčešće javlja u reproduktivnoj dobi, a sve češće i u dječijem i adolescentskom uzrastu.

– Multipla skleroza je bolest kod koje se nasljeđuje sklonost oboljevanju. Nastaje udruženim djelovanjem spoljnih faktora i genetske predispozicije. Tako da postoji veća učestalost oboljevanja u porodici gdje neko ima multipla sklerozu, ali to nije presudno – dodaje dr Grgić.

Dijagnoza multipla skleroze, u ranom stadijumu, ne utiče na plodnost. Ipak, pacijentkinjama se savjetuje da se što prije ostvare u ulozi majke.

– Kada se završi porod i sve to bude kako treba, tim majkama se, kao i svim drugima, preporučuje da doje svoju bebu. Ukoliko pacijentica ima znake da će doći do pogoršanja, onda se savjetuje da se dojenje prekine. U suštini, treba pokušati sa uspostavljanjem normalnog procesa dojenja i naravno ne neki predugi period. Osam do deset mjeseci je pristojno vrijeme da beba dobije sve što joj je potrebno – ističe naša sagovornica.

Upotreba savremene epiduralne anestezije danas se smatra bezbjednom i ne povećava rizik od pogoršanja bolesti posle porođaja, dodaju na UKC RS. Ali, kada je u pitanju postupak vantjelesne oplodnje oprezna nikada dosta, jer medicinska saznanja, ističu, ukazuju na moguće komplikacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime