Da li seksualno obrazovanje treba uvesti u škole?

predmet seksualno obrazovanje u školama

Kako roditi zdravo dijete? Sve o polno prenosivim bolestima i seksualnosti učenici devetih razreda uče u okviru predmeta biologija. Iako je bilo najavljeno, do uvođenja seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole ipak uskoro neće doći kažu u Republičko pedagoškom zavodu . Ističu da se svi nastavni sadržaji koji govore o muško ženskim odnosima praktično realizuju u dva predmeta: poznavanje prirode i biologija.

– Nije se odustalo od ovog predmeta, ali mislimo da ukoliko za sve teme koje su jako bitne, budemo uvodili nove predmete, onda ćemo doći u poziciju da učenici imaju po 15 – 20 predmeta, pa da dnevno imaju do osam časova i to je veliko opterećenje. Pokušavamo da kroz postojeće predmete, realizujemo sadržaje koji su za njih jako bitni – kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Ipak, ginekolozi tvrde kako je nekoliko lekcija nedovoljno da bi školarci naučili sve o zdravoj reproduktivnosti kroz život. Ističu da u čitavom svijetu, pa i u BiH raste broj zaraženih od polno prenosivih bolesti, te da je čak 80 odsto populacije zaraženo humanim papiloma virusom.

– Trendovi su doveli do toga da se granica stupanja u seksualne odnose pomjerila do adolescenata koji su završni razredi osnovne škole. Nažalost, postoji i poneki slučaj neželjenih maloljetničkih trudnoća u tom uzrastu. Javila se povećana potreba za edukacijom mladih. Na neki način bi trebalo organizovati časove ili proširiti priču u okviru predmeta koji već imaju. Praktična iskustva govore o prilog da naša djeca ne znaju dovoljno o tome – navodi dr Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva.

Da mladi trebaju što više znati o seksualnosti i polno prenosivim bolestima svjesna je i dr Sanja Sibinčić, nacionalni koordinator za seksualno i reproduktivno zdravlje Srpske. Ističe da će se u narednom periodu zalagati za uvođenje edukacije u škole.

Liječenje steriliteta i promocija reproduktivnog zdrava vrši se još u adolescentnom periodu. To je idealan period da tada pružimo znanje svim našim mladim sugrađanima i djeci kako bi oni ponijeli to znanje sa sobom u budućnost i na taj način štitili i čuvali svoje reproduktivno zdravlje – kaže dr  Sibinčić.

Jedna trećina bolesti koje se prenose polnim putem su izlječive. Međutim, virusne infekcije zaraženi nose cijeli život, i zbog toga je, ističu stručnjaci mlade potrebno upoznati sa svim prednostima korišćenja kontracepcije.

– Žljezde rade svoje, a društvo je naštimano tako da sve provocira: od muzike do odjeće. Njihovo tijelo daje nekakav znak, okolina stimuliše sve. Činjenica je da oni u tom periodu nisu ni psihički ni fizički zreli da se iznesu sa posljedicama neželjene trudnoće, polno prenosivih bolesti, tako da vrijeme priče o tome bi već bio sedmi ili osmi razred – dodaje dr Šindrak.

Iako je danas u eri interneta mladima skoro sve dostupno, još uvijek tako malo znaju o važnim pitanjima koja će ih pratiti cijeli život. Ipak, prema riječima stručnjaka, edukacija prvenstveno treba da pođe od kuće, odnosno roditelja koji će sa djecom potpuno otvoreno razgovarati na temu seksualnosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime