Darovita djeca i dalje na margini društva

U svakom odjeljenju postoji barem dvoje do troje djece koja su potencijalno darovita, pokazuju nezvanična istraživanja. Među njima je i Tijana Babić, učenica trećeg razreda banjalučke Gimnazije. Ona će zajedno sa još pet mladih matematičara iz BiH, učestvovati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja će se u julu održati u Brazilu. Finansijsku podršku od nadležnih, kako kaže, do sada nije imala. Ipak, podrška porodice, kao i profesora nikada nije izostala.

– Meni dosta znači podrška profesora, što me oni puštaju da se fokusiram na matematiku. Imam dosta slobodnih časova da se posvetim matematici. A od Ministarstva, nadam se da će mi platiti put u Brazil zato što su to obećali. Za ostala takmičenja mi ništa nisu platili. Kao ni za Balkanijadu – kaže Tijana.

Sva svoja znanja i vještine iz matematike, Tijana je, većinom, usavršavala na kampovima u Federaciji BiH. Iskreno se, kako kaže, raduje otvaranju Centra za talente u Republici Srpskoj, čije formiranje je najavljeno još 2010. godine.

– Nema šanse da bih postigla ovakve rezultate da nisam išla na ta predavanja. Oni sad imaju i Školu matematematike koju svake sedmice pohađaju talentovani učenici.Većina učenika u RS mogu raditi samo one stare školske zbirke. Profesori nisu baš dobro upućeni, a sa godinama sve su drugačiji zadaci – dodaje Tijana.

S druge strane, u Republičkom pedagoškom zavodu kažu da svake godine imaju predviđen budžet za pomoć učenicima koji idu na brojna domaća i međunarodna takmičenja. Ove godine, ističu, podržaće i Tijanin odlazak u Brazil, ali čim im Ministarstvo prosvjete i kulture RS dostavi potrebne podatke.

Nadam se da ćemo napokon doći u poziciju da ispoštujemo sve te zakone od 2010. godine i da ćemo osnovati jedan Centar koji će brinuti o svim tim učenicima. Republika Srpska ima dosta talentovanih i darovitih učenika. To se ne odnosi samo na učenike koji idu na takmčenja. Ima puno onih koji ne učestvuju na takmičenjima, a kojima bi taj Centar poslužio da dođu do punog izražaja – kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

djecaDa se mora više pažnje posvetiti ovoj djeci tvrde i stručnjaci. Ukoliko se sa nadarenom djecom ne radi na adekvatan način, u budućnosti možemo da očekujemo da će oni da odustanu od razvoja svojih sposobnosti, odnosno da će se utopiti u prosjek, upozorava psiholog Milica Drobac. Neki od njih će, ističe, u potrazi za podrškom i pomoći napustiti naše prostore.

– Ako sistem ne podrži razvoj tih pojedinaca to ostaje na porodici koja investira sve svoje resurse da se takvo dijete razvija. Najčešće napuštaju naše prostore, jer mi nemamo institucije, niti profesonalce na nivou da prate razvoj tog djeteta – dodaje Drobac.

Međutim, svako napredno dijete nije nužno i darovito dijete. Zato je za rani uzrast veoma osjetljivo pitanje njihove kategoracije koja se ne radi se prije 11. godine, kaže naša sagovornica.

– Vi možete već u školskom uzrastu da primjetite da su ta djeca pismena. Mnogi od njih to nauče sa tri – četiri godine, postavljaju jako puna pitanja, imaju već određen fond znanja koji prevazilazi njihov kalendarski uzrast, skloni su istraživanju, vrlo su radoznala, žele da uče, ali isto tako izlaze iz očekivanih okvira.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS pismenim putem su nam poručili da planiraju formiranje tima za pomoć i podršku talentovnim i nadarenim učenicima. Takođe, ističu i da su za osnivanje Centra obezbjedili prostor, ali ne i novčana sredsta koja su potrebna za početak rada. Sve do tada, najveći teret ipak pada na roditelje. Savjeti psihologa su da neprestalno osluškujete potrebe svojih mališana te da potražite podršku učitelja i trenera koji su, najmjerodavniji, da prate rast i razvoj nadarenog djeteta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime