Depresija pogađa čak 10 odsto trudnica

trudnoca

Tokom trudnoće, žena prolazi kroz brojne fizičke i psihičke promjene. Zbog toga je ovaj period pogodan za razvoj emocionalne neravnoteže odnosno depresije sa kojom se suočava čak 10 odsto trudnica, kaže specijalista medicinske psihologije Anita Đuričić.

– Od tih 10 odsto najmanje dvije trećine trudnica u nekom periodu trudnoće ispoljava psihološke probleme kao što su povećana anksioznost, povećan zamor, promjene na nivou libida, sniženo raspoloženje i niz drugih tegoba. Na mentalno zdravlje žene u trudnoći može da utiče niz faktora. Prvo šta znači ta trudnoća i majčinstvo u vrijednosnom sistemu žene. Da li je ta trudnoća željena, planirana, da li je žena imala ranije spontane pobačaje ili prekide trudnoće te da li je žena prije trudnoće imala depresivne promjene. Dakle, sve su to faktori koji utiču na mentalno zdravlje – ističe dr Đuričić.

Depresija u trudnoći uveliko može da utiče na zdravlje buduće majke i ploda. Prvenstveno zbog neuravnotežene i nepravilne ishrane koja dovodi do gubitka tjelesne težine, a samim tim i do neuhranjenosti ploda, kažu stručnjaci.

– Istraživanja su pokazala da depresija u trudnoći dovodi do niza komplikacija: spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja, rađanje djeteta sa malom porodjajnom težinom, kao i do niza kasnijih komplikacija u smislu usporenog psihomotornog razvoja kod djeteta. Čak su istraživanja pokazala da djeca depresivnih majki po rođenju pokazuju neka depresivna ponašanja kao što su povećana ili smanjena aktivnost – ističe naša sagovornica.

Ukoliko se određene tegobe javljaju povremeno i u značajnoj mjeri ne remete svakodnevni život, ne treba im pridavati veliki značaj. Tek kada nagle promjene raspoloženja počinju da stvaraju probleme, treba potražiti adekvatnu pomoć, upozorava dr Đuričić.

porodica– Ponekad je trudnicama dovoljno samo objasniti da su neke tegobe koje one povremeno osjećaju normalne te da su sastavni dio drugog stanja i da će proći. Ukoliko se javi blaža depresivna epizoda prvi put u životu u trudnoći, te trudnice lijepo odgovore na kratke psihoterapijske seanse. Ponekad uključimo oba partnera i primjenimo elemente porodične sistemske terapije.

Naša sagovornica dalje pojašnjava da nije sve tako crno te da trudnoća zapravo ženu štiti od mentalnih poremećaja, a samim tim i depresivnosti.

– Razlog je u povišenom nivou progestrona, hormona koji je povišen u trudnoći ima jedan sedativni i blagi euforični efekat. S druge strani, postoji jedna veća tolerancija okruženja na trudnice i sam taj psihološki aspekt da trudnica nosi nešto u sebi. Ali, i pored toga imamo prevalenciju od 10 odsto.

Prevencija protiv depresije u trudnoći je zdrav način života, odnosno redovna i uravnotežena ishrana, vježbe prilagođene drugom stanju te njegovanje bliskih, porodičnih odnosa, poručuju u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja u Banjaluci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime