Detaljan vodič kroz zdravu ishranu tokom trudnoće

zdrava ishrana trudnoca

Svaka deseta trudnica podložna je spontanim pobačajima, a osnovni krivac za to su štetni agensi iz spoljne sredine i nepravilne životne navike. Zbog toga su optimalna ishrana i zdrav način života najvažniji preduslov za očuvanje zdravlja majke i normalan rast i razvoj ploda, poručuju nutricionisti.

– Štetni agensi iz sredine su pesticidi, teški metali, a što se tiče životnih navika to je konzumacija cigareta, alkohola i nepravilne ishrane odnosno povećanog unosa glukoze, slatke namirnice, konzumacija gaziranih sokova i sokova uošte – kaže Inga Marković, nutricionista-dijetetičar.

Tokom prva tri mjeseca trudnoće razvijaju se svi organi fetusa. Ukoliko tada imamo deficit bilo kojeg nutrijenta iz hrane, možemo očekivati i da će plod patiti za određenim nutrijentima, dodaje naša sagovornica.

– Prilikom konzumacije, prvo se podmiruju potrebe trudnice, a sve ostalo što je u suficitu prebacuje se plodu. Tako da svi problemi trudnica da iznesu trudnoću ili začnu uopšte, možemo tražiti u ishrani jedne žene prije i u toku trudnoće. Što se tiče energetskih potreba svake trudnice, one su povećane u odnosu na žene koje nisu u drugom stanju i iznose oko 2350 kalorija s tim da se povećavaju u period laktacije do 2800 kalorija.

Ishrana trudnice mora se bazirati na unosu integralnih žitarica, a ne na proizvodima koji se sastoje od bijelog brašna koji u svom sastavu sadrže proste šećere. Mliječni proizvodi, voće i povrće su uvijek dobrodošli, meso u količini od 150 gr dnevno, kao i riba dva do tri puta nedjeljno.

– Može da se javi deficit u gvožđu, što izaziva anemiju i deficit u vitaminima B6 i B12 i deficit u folnoj kiselini. Ako je u pitanju opstipacija, tu povećavamo unos biljnih vlakana. Voće se mora količinski ograničiti jer u većoj količini dovodi do gojaznosti, tako da se ide na količinu do 300 gr dnevno raspoređena u dva voćna obroka – ističe Inga Marković.

Zdrava trudnica može da konzumira sve vrste mesa, ali bi iz ishrane trebala eliminisati prženu i pohovanu hranu, slatkiše, gazirane sokove, lisnata tijesta i pite od bijelog brašna, dodaju stručnjaci.

Ne kombinovati nikad krompir, rižu i tjesteninu sa hljebom. Što se tiče pasulja i graška, smaniti količini na 120 gr dnevno. Što se tiče povrća, obavezno zastupiti u sva tri glavna obroka u termički obrađenom i svježem stanju. Strogo voditi računa da se takvi proizvodi dobro operu, čak dolazi u obzir i pranje u sodi bikarboni i da se dobro ispere vodom.

Nepravilan način ishrane vodi u gojaznost i gestacijski dijabetes, a može da ima i ozbiljne posljedice po zdravlje ploda. Zbog toga bi tokom najuzbudljivijih mjeseci u životu, trudnica u potpunosti trebala da se posveti zdravom načinu života, za kraj poručuje naša sagovornica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime