Djeca do godinu dana starosti ne bi trebala da konzumiraju šećer

secer bebe

Bijeli konzumni šećer izaziva brojna hronična oboljenja. Sastavljen je od glukoze i fruktoze, a njegova upotreba je u zadnjih 50 godina utrostručena, kaže Dragana Lošić, specijalista nutricionizma. Dodaje da kada djeca u organizam unose previše šećera, dolazi do pojave karijesa, a zatim i do preranog ispadanja zubića. Zbog toga mališani ne mogu adekvatno da jedu što, dalje, vodi do problema sa govorom.

– Naravno tu je pretilost, dijabetes i višak kilograma koji mogu da budu uvod u kardiovaskularne bolesti, oštećene jetre, a dokazano je i da šećer narušava zdravlje crijevne flore. Takođe, prema novijim istraživanjima, poremećaji iz spektra ADHD, poremećaji pažnje i hiperaktivnost dovode se u vezi sa prevelikom konzumacijom šećera.

bomboneŠećera ima najviše u sirupima na razređivanje, kao i u praškastim sokovima. Zatim u bombonama, keksićima i čokoladama sa raznim punjenjima. Takođe, visok udio šećera je i u pekmezu i evrokremu, ističe naša sagovornica.

Djeca do godinu dana starosti ne bi trebale da konzumiraju šećer. Kašice se prave bez šećera, treba kupovati samo one kupovne kašice na kojima piše bez dodanog šećera. Veliki broj roditelja već poslije prve godine ponekad će djetetu dati slatkiš, ali tada treba voditi računa da to bude umjereno. Ali neka preporuka za unos šećera za odrasle i djecu je 50 gr. Međutim, nove preporuke kažu da su te količine bukvalno prepolovljene.

Kada je u pitanju ishrana mališana, treba voditi računa i o unosu pekarskih proizvoda, odnosno brašna. Jer šećer se, napominju nutricionisti, nalazi i u onim prozvodima gdje ih uopšte ne očekujemo.

dijete lizalo– Vi kad uzimate slatkiše, oni imaju visok glikemijski indeks. Dobijete nagli priliv energije, ali se vrlo brzo ta energija potroši, pa imate jak pad. Utiču i na nagle promjene raspoloženja, a konzumacija šećera povećava hormon sreće u mozgu. Kada uđete u taj začarani krug, stalno vam se povećava apetit – ističe Dragana.

Bijeli konzumni šećer ima svoje prirodne alternative koje su dostupne u prodavicama zdrave hrane. Stučnjaci prednost daju medu i kokosovom šećeru, odnosno šećeru od kokosovog cvijeta koji je nerafinisan i organski.

– Mala količina tog šećera daje veliku dobrobit našem organizmu i na taj način se unose i vitamini i minerali i enzimi. Tako bih istakla još i šećer od slatke integralne riže, šećer od agave, ječmeni slad. Stevija u vćini slučajeva remeti ukus, ne odgovara svima. Ima nizak glikemijski indeks ali ostavlja slatkast ukus i preslatka je – kaže Jana Mičić iz Bio shopa Jana.

Predavanja nutricionite Dragane Lošić na temu pravilne ishrane beba možete pratiti i u okviru Školice za trudnice koje organizuje Udruženje građana DRIP.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime