Djeca i roditelji u zajedničkom krevetu?

zajedničko spavanje

Ljubav, neprestalna briga i pažnja mališanima su i više nego potrebni u prvim godinama života. Fizičku blizinu roditelja i djece psiholozi podržavaju, ali ne i da bebe od prvih dana života spavaju u zajedničkom krevetu sa roditeljima. Ipak, ističu da ne postoji univerzalan pristup koji bi roditelji trebali da njeguju.

– Ne možemo sad reći da dijete nikako ne treba spavati sa roditeljima u krevetu ili odvojiti ga odmah po rođenju u drugu prostoriju i slično. Ranije roditelji zbog skučenosti prostora nisu imali mogućnost fizičke separacije. Majke kojima je teško ustajati više puta, takođe bebe stavljaju da spavaju pored njih. Savjet je da dijete, odmah po rođenju, ima svoj krevetić u kojem boravi, da je majka fizički blizu u prvih godinu do dvije godine – kaže Danijela Bašić, psiholog u Kreativno – edukativnom centru “Sveznalice” u Banjaluci.

Preporuka stručnjaka je i da djeca od treće godine, u zavisnosti od toga koliko su napredni i samostalni, spavaju u odvojenoj prostoriji.

– Preporučuje se da dijete razvija samostalnost i odvojenost od roditelja koji su blizu. Bilo bi dobro da su sobe fizički blizu u slučaju da dijete ima probleme sa snovima ili je bolesno ili treba više pažnje. Nikako ne ostavljati dijete da plače i tako da se samo uspavljuje. Preporučena granica za zjedničko spavanje uveliko zavisi od kultoroloških uslova u kojima boravimo. Kina i Afrika u svojoj tradiciji imaju to djeca spavaju sa roditeljima u istom krevetu. U Americi je normalno da djeca odmah po rođenju imaju svoju sobu. Mi, ipak, smatramo da dijete od prvih dana života treba da osjeća neprestalnu prisutnost majke, da kasnije ne bi bilo nesigurno, sa strahovima – ističe psiholog Danijela Bašić.

Ukoliko dijete cijelo vrijeme spava sa roditeljima, to na dugoročnom planu, može da vodi I do narušavanja partnerskih odnosa, poručuju psiholozi.beba u krevecu

– Neka istraživanja kažu da majke imaju urođen instikt kada spavaju pored bebe te zbog toga joj ne mogu naškoditi. Istraživanja kažu I da je kod oca nešto drugačiji osjećaj. Onda dolazimo do toga da se otac prebacuje u drugu sobu i slično.

A kada bude došao red na proces odvikavanja od zajedničkog spavanja, psiholozi poručuju da budete spremni na suze i neprospavane noći. Ističu da u svojim namjerama trebate biti istrajni te da prije spavanja primjenjujete iste rituale.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime