Djeca i prva pomoć – znate li kako treba reagovati?

prva pomoć

Bilo da su u kući, na igralištu ili u vrtiću, mališani svoje vrijeme provode u igri i istraživanju. Na tom putu nerjetko se dese i nepredviđene situacije, koje zahtijevaju smireno reagovanje odraslih i adekvatnu prvu pomoć.

– Stručna prva pomoć je jako bitna. Nekada se u tim hitnim stanjima pružanjem neadekvatne pomoći može nanijeti veća šteta. Ukoliko nisu u pitanju hitna, akutna stanja postoje metode koje mogu primijeniti sami roditelji ili osobe koje vode računa o djeci predškolskog uzrasta – kaže voditelj formalnog obrazovanja u Socijalno-edukativnom centru u Banjaluci, Zorica Vujanović.

Stručnjaci podsjećaju da su mlađa djeca sklona da u usta ili nos stavljaju različite predmete, a i u tim situacijama, kažu, potrebno je adekvatno reagovati kako ne bi došlo do gušenja ili infekcije.

– Što se tiče stranog tijela u nosu, ukoliko je na početku nosnih kanala, to se može pokušati izvaditi. Međutim, nestručni pokušaji vađenja mogu dovesti do većih problema. U slučaju gušenja stranim tijelom, tada se ne može čekati. Potrebno je uraditi zahvat kako bi se strano tijelo izbacilo iz disajnih puteva – ističe Vujanovićeva.

prva pomoćAko se desi da mališani popiju opasno hemijsko sredstvo, preporuka roditeljima je da ih što prije odvedu u najbližu zdravstvenu ustanovu. Opekotine i ugriz zmije su takođe veoma česti u predškolskom uzrastu, a adekvatna prva pomoć je od velike važnosti.

– U slučaju da je došlo do opekotine, taj dio tijela se stavlja pod hladnu vodu 10 minuta. Ne treba bušiti mjehurove. Ako je manja opekotina, može se koristiti neki od melema. Ukoliko je opekotina veća, roditelj dijete obavezno mora odvesti ljekaru, jer to podrazumijeva dodatne komplikacije – kaže Vujanovićeva.

Ona ističe da se kod ugriza zmija savjetuje se taj dio tijela ne pokreće. Najbolje je, kaže, da se dijete hitno odvede u bolnicu ili do prve ambulante. Od posebne važnosti je, kaže doktorka Vujanović, i poznavanje tehnika oživljavanja odnosno reanimacije.

– Pritisak se vrši u predijelu grudne kosti, ali se ne radi, kao kod odraslih osoba, cijelom dlanskom površinom, već se vrši u predijelu grudne kosti sa dva prsta. Pritisak mora biti znatno lakši, zato što je i grudni koš znatno tanji – naglašava Vujanovićeva.

Kada je u pitanju reanimacija starije djece i odraslih, postupak se znatno razlikuje.

– Da bismo obezbijedili prohodnost disajnih puteva, zabacujemo glavu. Nakon toga se kreće sa vanjskom masažom srca, pa se počinje sa reanimacijom. Radi se 30 pritisaka, nakon čega se daju dva udaha – objašnjava Vujanovićeva.

Kako biste bili sigurni da ćete u ovim ili sličnim situacijama adekvatno reagovati, Socijalno edukativni centar u Banjaluci vas poziva da budete dio obuke – pružanje prve pomoći mališanima predškolskog uzrasta. Obuka daje odgovore o najčešćim hitnim stanjima djece, te polaznike upoznaje sa procedurama pružanja prve pomoći.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime