Djeca sa poteškoćama u razvoju u Srpskoj i dalje bez udžbenika

djeca skola

I dok mališani u redovnim osnovnim školama uče iz udžbenika štampanih u Republici Srpskoj, njihovi vršnjaci koji idu u specijalne škole sa udžbenicima se skoro da i nisu imali priliku susresti. Da učenje iz skripti i sveski oduzima puno vremena nastavnicima, osnovcima i njihovim roditeljima svjesna je Tatjana Spasojević, majka djevojčice sa poteškoćama u razvoju.

– Ovdje u Školi “Budućnost”, nastavnici djeci štampaju skripte i materijale, trude se da oni imaju ono što je potrebno za nastavu, ali uvijek nešto nedostaje. Mojoj curici je zadovoljstvo kad ima knjigu, kad je lista i čita kad ona hoće – navodi ova majka.

Prilagođenih udžbenika za sada neće biti, poručuju iz Republičkog pedagoškog zavoda RS. To je skup proces, a niko do autora, ističu, trenutno nije zainteresovan da, zbog malog tiraža, piše knjige.

– Tu bi specijalne ustanove trebale pomoći roditeljima na način da se obrate Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS preko kojeg bi mogli nabaviti te udžbenike iz Zavoda iz Srbije u skladu sa specijanim paralelnim vezama, a to je dozoljeno i članom 39 Zakonom o izdavačkoj djelatnosti. Sve dok ne dobijemo zvanične rukopise, mi ne možemo to promjeniti – kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Korak dalje otišli su u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ u Derventi koji za svoje učenike sami štampaju pripremni materijal na Brajevom pismu. Plan i program prati redovnu nastavu osnovnih i srednjih škola, a udžbenici se, zavisno od potrebe, skeniraju i prevode na Brajevo pismo ili se samo uvećava štampa, kaže direktor Centra.

– Mi, u našoj ustanovi, ne možemo komplet udžbenike odštampati, nego u skladu sa potrebama u nastavi mi štampamo te materijale. To je vrsta našeg doprinosa da nastavni proces u ovoj školi bude bolji. Svakako, mi ćemo u narednom periodu tragati za nekim rješenjima – navodi Vladan Popović, direktor Centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ u Derventi.

– Nekad u sklopu svog posla imam zaduženja da prevodim te materijale na Brajevo pismo i uvećavam tisak. Nekad čak dolazim i vikendima da radim pošto mi to oduzima dosta vremena, a opet mi je drago da učenicima mogu da omogućim da se ne muče i da moraju da pišu – kaže defektolog Bojan Radović.

Zavisno do sadržaja koji obrađuju na času, učenici u ovoj školi koriste reljefne slike, prilagođeni materijal, a često sami sebi kucaju lekcije. Osnova svega je Brajevo pismo koje učenici savladavaju na početku školovanja, kaže nastavnica Majda Ibrišević.

– Mi znamo da putem vida primamo 90 odsto informacija. Kod njih je dodir taj putem kojeg oni najviše stiču informacije, oslanjajući se na sluh i miris. Učenicima se prilagođavaju predmeti i sadržaji da bi ih oni mogli savladati u skladu sa svojim mogućnostima i usvojiti planirani nastavni plan i program.

U Centru “Zaštiti me” u Banjaluci svjesni su da je izdavanje knjiga na ijekavici skup i dugotrajan proces. Za sada, mališani, uglavnom, uče iz sveski u kojima je naljepljen nastavni sadržaj i to sve zahvaljujući nesebičnom zalaganju zaposlenih, ističu u ovoj ustanovi.

– Što se tiče učenika osnovne škole, nastavnici najveći dio vremena provode u pripremi za nastavu jer je neophodno da se pripreme nastavni sadržaji za svakog učenika – kaže Zorica Kuzmanović Vasilić, direktor Centra “Zaštiti me” Banjaluka.

Zbog malog tiraža, nezainteresovanih autora te specifičnog načina rada prilikom prilagođavanja i štampanja, učenici u Srpskoj koji idu u četiri specijalne škole i dalje ostaju bez udžbenika. Bez nade da će, kao i sva druga djeca imati pravo na školske knjige prilagođene njihovom obrazovanju i potrebama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime