Djeca u vrtiću uče da obavljaju kućne poslove

kucni poslovi

Šiju dugmiće, brišu prašinu, peru prozore, prostiru veš, ali i čiste cipele. Mališani u predškolskoj ustanovi “Maslačak” u Banjaluci dobro poznaju sve tajne kućnih poslova. Našoj ekipi su se povjerili da često svojim roditeljima pomažu u spremanju kuće te da se tome iskreno raduju.

– Šili smo male drvene životinje. Volim svojoj mami pomagati u kućnim poslovima. Volim čistiti pod, usisavati, čistiti tepih – kaže Petar.

– Najviše volim usisavati kuću sa mamom – dodaje Iskra.

– Volim da sa mamom pravim ručak i da s njom pospremam – Ističe Nađa.

Ukoliko u kući imate zaigranog dvogodišnjaka ili trogodišnjaka, slobodno mu možete prepustiti poliranje ogledala i obuće, ističu u ovom vrtiću koji od samih početaka prati smjernice Montesori programa.

kucni poslovi djeca– Uobičajena komponenta Montesori programa je praktičan život: aktivnosti koje djeci kroz jedan zabavan pristup nude razvoj urednosti i poštovanja. Petogodišnjaci i šestogodišnjaci uživaju u prišivanju dugmića i eksperimentisanju sa različitim strukturama tkanina. Primjetićete da sve to rade uz mnogo više elana u odnosu na nas odrasle. Ovim aktivnostima djeca usavršavaju finu motoriku, a i provedu izuzetno produktivan dan u predškolskoj ustanovi – kaže Larisa Pejić, psiholog i Montesori vaspitač u predškolskoj ustanovi “Maslačak”.

Iako vlada uvriježeno mišljenje da djeca sve manje pomažu u kući, a sve više vrijeme provode uz televizor, psiholozi nas uvjeravaju da nije sve baš tako crno. Ističu da roditelji koji od samih početaka djecu uče pravim vrijednostima i vrlinama, kasnije im pomažu da se što brže prilagode svim životnim izazovima. Dodaju i da veliku ulogu u cijelom tom procesu imaju i zaposleni u vrtićima.

– Uče da preuzimaju određene uloge unutar domaćinstva. I ne samo domaćinstva: tu imamo reciklažu, ekološku svijest. Porodica je jedinka društva, ali uče da budu odgovorni na nivou grada i društva u kojem žive – ističe Larisa Pejić.

Kada su djeca zaigrana i vesela, raspoložena su za učenje novih vještina. U našoj priči možete pogledati koji su to kućni poslovi prilagođeni starosnoj dobi mališana.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime