Dnevnik novopečene mame: Ili muž trpi ili nema ručka ili je kuća prljava. Četvrtog nema

dnevnik novopecene mame

Rijetko koja majka će vam, ukoliko čekate prvu bebu, iskreno do srži otkriti šta vas to čeka nakon poroda. Većinom, zato što obožavaju da guraju pod tepih sve prilike i neprilike koje se dešavaju unutar kuće, a s druge strane žele sebe da prikažu kao najdomaćicu, najmamu koja stiže 380 poslova u sekundi. Zato, nemojte da se zavaravate da ta vaša, nazovi prijateljica, ima lagodan i udoban život i da je sve ok. Ili muž trpi ili ručka nema svaki dan ili je kuća prljava. Četvrtog nema. Zato ću ja, kao i uvijek, biti iskrena i reći vam šta da očekujete ili ne očekujete kada to malo slatko biće lagano uplovi u vaš svijet.

Na početku, možda, nećete punim plućima da volite svoju bebu

Da. To je ona beba koju ste toliko dugo iščekivali da vam se od same pomisli na nju uvijek zavrtilo u glavi od uzbuđenja. Ali, sa tom istom bebom imate samo par minuta vremena nakon poroda da se upoznate. Odnesoše je dalje. Mjere je, kupaju, hrane, gledaju da li je zdrava. Kada ponovo vidite svoje čedo može proći i do nekoliko sati, čak i jedan dan, a vas je do tada već sustigao stres i umor nakon poroda.

Ima mlijeka, nema mlijeka

Prva gospođa kaže trebaju vam silikonske bradavice. Druga vam kaže da se izdajate stojeći i to samo nekoliko sata nakon poroda, a treća se čudi kako još uvijek bebu niste uspjeli da stavite na dojku. U vrtlogu 100 mišljenja najbolje da se usredsredite na sebe i bebu, da se smirite, duboko udahnete i osjetite sve čari majčinstva i dojenja.

Kada stignem kući

Brdo rodbine, ručak se kuha, tebi se u isto vrijeme tušira i spava i gleda tv i bude na svježem vazduhu. Beba traži svoje, sto ruku oko vas. Najbolje kada bi ti i suprug mogli sami da se skoncentrišete na bebu. Biće ti lakše. Sigurno.

Kuhanje, pranje, peglanje, usisavanje

Jedino ako niste sretnica da imate odlične bake ili novca za kućnu pomoćnicu, sve ovo ćete morati da, većinom, radite same i to sa bebom u naručju. Jer beba će plakati, htjeti vas u blizini. Vi ćete biti raščupani, možda istuširani i 1000 puta poželjeti da se tog istog trenutka nalazite baš na drugom mjestu. Između dvije palme i da pijete koktel. Povratak u realnost boli.

Izlazak u prodavnicu

Znate onaj osjećaj kada su vas roditelji prvi put pustili u disko sa društvom? Tako ćete se osjećati kada prvi put odete u prodavnicu nakon poroda, potpuno sami. Osjećaj koji se ne može kupiti.

Beba raste, vi počinjete da živite

Sa dojenja na kašice, sa kašica na zajedničke obroke. A onda ćete kao pravi drugari šetati i uživati u lijepom vremenu. Kad god se ono pojavi iza tmurnih i sivih oblaka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime