Dojenje sa silikonima

dojenje sa silikonima

Povećanje grudi spada u najčešće korekcije u oblasti estetske hirurgije, a silikonski implantati nisu nikakva smetnja normalnom dojenju djece. Mjesečno se u cijeloj regiji 500 do 600 žena podvrgava ugradnji ugradnji silikonskih implantata, a taj broj svakim danom je sve veći.

Ukoliko ne postoje neke od medicinskih barijera, nema bojazni za žene da prije prve trudnoće povećaju grudi, poručuje Stevo Martić, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije. On kaže da je bitno da estetske korekcije se ne rade prije 18-te godine.

– Ja preferiram čak i da to bude iznad dvadesete. Ponekad zbog potpune atrofije mliječnih žlijezda, može se uraditi znatno ranije. Dojke su simbol ženstvenosti i kod osoba koje ih nemaju predstavljaju psihološki problem, zbog čega nema nikakvih razloga da se implanti ne urade prije trudnoće – kaže dr Martić.

dojenje sa silikonimaSilikonski implanti nemaju apsolutno nikakav uticaj na dojenje, nastavlja priču dr Martić. Postavljaju se u regiji odmah ispod mliječnih žlijezda, te zbog toga, kako kaže, ne postoji mogućnost da dodje do oštećenja mliječnih kanala. Dodaje da se ovo odnosi samo na povećanje dojki bez ikakvih drugih zahvata koji, ipak, mogu povrijediti mliječne kanaliće.

– Rađena su velika istraživanja o uticaju silikonskih implanta i ona su pokazala da se kod žena koje ih imaju u majčinom mlijeku mogu pojaviti tragovi silikona. Međutim, oni su zanemarljivi s obzirom da vještačko mlijeko ima puno više tog silikona u svom sastavu, kao i paste za zube, kupke, sapuni – kaže on.

Mnoge žene brine i to da li će se estetski izgled grudi sa implantima promjeniti nakon poroda. Naš sagovornik pripadnice ljepšeg pola uvjerava da nema razloga za brigu te da se grudi nakon završetka dojenja polako vraćaju u prvobitno stanje.

– Zahvaljujući uticaju hormona, dojke u trudnoći bujaju i sa silikonskim implantima i kod žena koje ih nemaju. Nakon porođaja, odnosno nakon dojenja, dolazi do smanjena nivoa tih hormona. Dojke se vraćaju u jednu određenu poziciju isto sa ili bez silikonskih implantata. Da li će se pojaviti strije, isto je individualno. Istraživanje je pokazalo da silikonski implanti neće dovesti do nekog većeg opuštana dojki nakon porođaja – kaže dr Martić.

Iako na prvi pogled djeluju krhki i mekani, silikonski implanti mogu da podnesu svaku tupu silu i pritisak. Ali, naravno, samo u slučajevima kada se željeno povećanje grudi postiže ugradnjom implantata najboljih svjetskih proizvođača, ističe dr Martić.

– Ako bi silikonski implanti postojali, u slučaju njihovog pucanja pritisak mora biti trenutan i jak. Njihov sadržaj je visoko kohezivni gel koji ne može da iscuri. Ako isječete implant, vidjećete da nema mogućnost da taj silikon negdje ode – kaže on.

Svaka hirurška operacija, pa i povećanje grudi sa sobom nosi određene rizike, kako od opšte anestezije, tako i od mogućnosti pojave različiith sadržaja unutar dojke, infekcija i krvarenja, kažu stručnjaci.

– To su sve normalne komplikacije nakon hirurške intervencije. Specifična komplikacija je kontraktura kapsule gdje se tačan uzrok ne zna. Oko stranog tijela organizam formira kapsulu. Pacijenktinju boli, a dojka postaje malo drugačija od druge. Mi smo zbog toga, prvi u BiH počeli koristiti posebne implante koji imaju garanciju da se ta komplikacija neće destiti u narednih deset godina. Ako se to ne desi za deset godina, sigurno se neće desiti kasnije – kaže dr Martić.

Iako estetski zahvati više nisu tabu tema, mnoge nedoumice, kao i strahovi od mogućih komplikacija, još uvijek postoje. Zato je prijeko potrebno da se prije upuštanja u avanturu zvanu povećanje grudi informišete o svim pozitivnim i negativnim pojavama koje vas na tom putu mogu očekivati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime