Domaći sladoled bez mlijeka i šećera za pet minuta

sladoled

Ukoliko mislite da je nemoguće napraviti  sladoled i tortu bez brašna, šećera, jaja i mlijeka, Boris Stupar iz Banjaluke će vas odmah razuvjeriti. Sirove poslastice koje su danas hit u cijelom svijetu, Boris pravi kao od šale. Na početku je, priča nam, recepte tražio na internetu. Danas ih sam smišlja za goste u restoranu Zen, koji je pokrenuo zajedno sa suprugom.

raw torta–Supruga i ja smo u Grčkoj živjeli šest godina. Kada smo se vratili u Banjaluku imali smo ideju da pokrenemo restoran sa grčkom hranom. Međutim, onda je moja kuma predložila da otvorimo restoran zdrave hrane. Počeli smo o tome da čitamo na internetu, a onda sam u Zagrebu završio Školu makrobiotike što bih preporučio svakome. Predrasude su da je zdrava hrana skupa. Moje mišljenje je da sa malo novca možete kupiti kvalitetnije namirnice, a da bude krajnje zdravo – ističe Boris.

Život bez kupovnih sokova, čipsa i kravljeg mlijeka uopšte nije nemoguć, kako se to na prvi pogled čini, uvjerava nas Boris. Roditeljima poručuje da svojim mališanima iz dnevnog menija prvo izbace kupovne sokove koji su prepuni šećera. Ističe da samo cijeđeni sokovi zadržavaju vitamine koji su najpotrebniji u periodu intezivnog rasta i razvoja.

Čips od kelja. Obično djeca kada ga vide neće da ga probaju. Moja djeca ga obožavaju. Ja sam prvi bježao iz kuće kad mama kuha kelj. Drži se u posebnoj marinadi koju pravimo i onda se dehidrira deset sati. Dobijete hrskavu namirnicu koja vam može poslužiti umjesto običnog čipsa. U restoranu služimo i umake, kao i raw sir koji se prave od indijskih oraščića, sjemenki suncokreta, mladog luka. Tu je umak od kurkume, vegi majoneza, umak od šampinjona, kopar sos, senf i čips sa kukuruzom i sjemenkama.

sladoledIz restorana Zen, preselili smo se u slatku radionicu Male stanice, gdje Boris zajedno sa drugim kolegama priprema zdrav sladoled bez šećera koji za par minuta i vi možete lako napraviti u svom domu.

– Danas ćemo napraviti sladoled sa ukusom maline. Bit je prije toga zamrznuti banane koje ćemo koristiti. Dakle, koristimo zamrznute banane, maline i datule. Možete i dodati agava sirup da bi sladoled bio ljepši i ukusniji. Kako dolazi novo sezonsko voće, tako se i ukusi mogu mijenjati – kaže Boris.

Vrijedi pokušati ponekada reći ne nezdravim namirnicama jer zdrava ishrana, poručuje Boris, donosi radost, vitku liniju i zdravlje koje nam je prije potrebno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime