Dr Deura: Miom materice može da bude prepreka za trudnoću

MIOM MATERICE

Nepravilna krvarenja iz materice, bolne mestruacije, napetost donjeg dijela stomaka, problemi sa mokraćnim kanalima i debelim crijevom te nemogućnost začeća. Sve su to simptomi koji mogu da upućuju na miom materice, dobroćudni tumor koji se javlja kod 20 odsto žena u reproduktivnom dobu. Iako uzrok nastanka još uvijek nije poznat, često se može čuti da su glavni okidač za nastanak mioma polni hormoni, što, svakako, nije tačno, kaže dr Duško Deura, specijalista ginekologije i porodiljstva.

– Tačno je jedino da polni hormoni podržavaju njihov rast, ali sigurno nisu uzrok za nastanak mioma. Najčešće se javljaju u veličini centimetar i po. U literaturi su opisani slučajevi kada oni postižu veličinu i do 40 kg.

Dr Deura navodi da se miomi otkrivaju prilikom rutinskog ginekološkog pregleda. Dodaje da se mogu javiti na samom tijelu ili grliću materice, te da od njegove veličine, položaja i simptoma koje izaziva, zavisi tok liječenja.

– Ako smo mi sigurni da bi miom mogao da bude prepreka za trudnoću, odlučujemo se za operativni zahvat. Često postoje i komplikacije kada žena dobija jak bol u stomaku, da ima groznicu, povraćanje i temperaturu i onda smo u prilici kada moramo odmah da reagujemo i da se radi operacija.

Miom može da izazove velike probleme tokom trudnoće kada čak dovodi do spontanog pobačaja i prijevremenog porodjaja, poručuju stručnjaci.

– Prati se tok trudnoće, a nekada u toku trudnoće radimo odstranjivanje mioma. Često i kada se trudnoća iznese do kraja, miomi mogu da prave problem u porodjajnom putu jer se često postavljaju kao prepreka na putu kroz porodjajni kanal – dodaje dr Deura.

Sa prestankom reproduktivnog doba žene pada nivo hormona, te nakon toga miomi podliježu atrofiji ili sušenju i nije potreban operativni zahvat, za kraj poručuje naš sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime