Dr Ives Šindrak otkriva kada sa djecom početi razgovarati o seksualnosti

dr Ives Šindrak specijalista ginekologije i akušerstva seksualnost i mladi

Mladi o seksualnosti danas najčešće uče putem interneta i okoline. Međutim, informacije koje dobijaju na ovaj način nisu nužno tačne te zbog toga mogu da donesu odluke kojima neće zaštititi svoje zdravlje i zdravlje ljudi s kojim dolaze u kontakt.

Dr Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva i master trener iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, ima korisne savjete uoči prve posjete ginekologu.

Danas nije rijedak slučaj da roditelji pored male bebe u kući, imaju i tinejdžera. Kada je, po vašem mišljenju, vrijeme da sa djecom počnu da razgovaraju o seksualnosti?

Sa aspekta roditelja, vjerovatno nikad zato što niste spremni na to. Međutim, sa aspekta ginekologa, najbolje vrijeme za prvi razgovor je kada vidite da djeca pokazuju bilo kakvo interesovanje za seksualnost, bilo kroz sadržaj koji gledaju na društvenim mrežama ili da vam prenesu određenu situaciju iz razreda ili okruženja. Granica stupanja u seksualne odnose danas se znatno spustila i to su, uglavnom, početni razredi srednjih škola ili završni razredi osnovnih škola. S obzirom na to, najkasnije vrijeme za razgovor o seksualnosti je odlazak na ekskurziju. I bez obzira što vam se čini da vase dijete nije u tom fazonu, oni su, ipak, u pubertetu. Tijelo daje neke svoje znake, hormone rade i sigurno ih to zanima.

Prva posjeta ginekogu često se dovodi u vezu sa prvim seksualnim odnosom. Kakva je situacija u praksi?

 Najčešće je prvi dolazak sa prvim problemom koji se javi nakon odnosa. Bilo bi idealno da prva posjeta ginekologu bude pred prvi seksualni odnos. Pošto se granica stupanja u seksualne odnose znatno spustila, to je dovelo do brojnih problema: neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti.

Da li bi, po vašem mišljenju, uvođenje seksualnog obrazovanja u škole pomoglo da se mladi što više edukuju o ovoj temi?

Naravno da bi. Prije nekoliko godina pojavila se priča o uvođenju predmeta seksualno obrazovanje. Onda se postavlja pitanje ko će to da predaje. Nastavnici i profesori su već svojim predmetom, poprilično, zauzeti. To mora da bude dovoljno stručno lice. Ali, da li možete očekivati od ginekologa da izdvoji svoje vrijeme za redovne časove? Mislim da to trenutno nije izvodivo.

Kako vam se tinejdžeri, ali i njihovi roditelji mogu obratiti za savjet?

Radim kao ginekolog u Domu zdravlja u Banjaluci. Sa mnom rade još osam ginekologa kod kojih regularno mogu da se naruče na pregled. Postoji i studentska ambulanta za one nešto malo starije. Takođe, na Poliklinici dr Goran Đukić vodi ambulantu koja radi svakog petka od 12:00 h do 13:00 h gdje mogu dobiti dodatne informacije. To je tzv. savjetovalište za mlade. Ako baš bude gužva, mogu me potražiti u specijalističkoj ginekološkoj ambulanti Diva medica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime