Dr Milić: Redovni pregledi jedina prevencija karcinoma grlića materice

dr Milić

Karcinom grlića materice je drugi po učestalosti karcinoma kod ženskog pola. U Evropi se godišnje registruje 50.000 novih slučajeva, dok u RS, prema grubim podacima zdravstvenih institucija, godišnje oboli 16 žena na 100.000 stanovnika.

Rak grlića materice je bolest nerazvijenog odnosno siromašnog svijeta. U Americi je, recimo, rak grlića materice pao na 12. mjesto. Ispred njega su karcinom dojke, karcinom pluća i mnogi drugi. U siromašnim zemljama, karcinom grlića materice nalazi se na prvom mjestu. Kod nas se rak grlića materice nalazi na drugom mjestu – kaže dr Milovan Milić, spec. ginekologije i akušerstva i subspecijalista iz steriliteta i fertiliteta.

Najveća učestalost karcinoma je u starosnoj dobi od 50-te do 54 godine. Ginekolozi ističu da se širi polako i podmuklo. Od prve infekcije pa do pojave raka grlića materice može proći od par mjeseci do 20 godina.

– Potrebno je samo otići do ginekologa da pogleda grlić i u većini slučajeva samo na osnovu običnog ginekološkog pregleda može da kaže da li ima promjena na grliću ili nema. Obavezno se jednom godišnje radi papa nalaz. Žene smatraju ako su uradile papa nalaz i on je negativan da je za završena priča. Nije. Papa nalaz je pouzdan od 50 do 80 odsto. Ako se samo na papa nalaz oslonimo, svaki drugi nalaz grlića materice će biti preskočen. Mora se ići redovno na kontrole – ističe dr Milić.

Rak grlića materice na početku ne pokazuje svoje pravo lice. Obično se javlja minimalni iscjedak, svjetle ili roze boje. Kada bolest uznapreduje, dolazi do krvarenja nakon seksualnog odnosa ili težeg napora, kaže dr Milić.

Nema simptoma za početak raka grlića materice. To je virusna infekcija uz koji je još potrebna opšta slabost organizma. Pušači su skloniji raku grlića materice i rani seksualni odnosi. U četvrtom stadijumu karcinoma, nažalost, preživljavanje je manje od pet odsto. A u prvom stadijumu je preživljavanje preko 75 odsto. Zbog toga smo mi ginekolozi uvijek ljuti i nezadovoljni što se pacijentice samo ne jave na pregled. Ako se radi u trudnoći o uznapredovalom karcinomu, porod se završava carskim rezom.

Liječenje zavisi od stadijuma bolesti. Ukoliko se na redovnim ginekološkom pregledu uoči promjena, ona se najčešće fizički otklanja. Ukoliko se radi o uznapredovalom karcinomu, vadi se grlić, materica i okolno tkivo. Riječ je o radikalnim operacijama, napominju ginekolozi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime