Dr Sanja Sibinčić: Bolja dostupnost novih metoda u borbi protiv steriliteta

dr Sanja Sibincic Medico s

Za novi početak veći i moderniji prostor, nova vizija i partnerstvo sa Pronatal grupacijom iz Češke, jednom od najuglednijih klinika za medicinski potpomognutu oplodnju. Specijalizovana ginekološka ambulanta za liječenje neplodnosti Medico-S tako je postala prvi centar Pronatal grupacije van Evropske unije, a čitam tim na čelu na dr Sanjom Sibinčić najavljuje brojne promjene.

– To su za nas velike novosti, ali i za naše pacijente. Time što smo postali dio Pronatal grupacije sad će neke stvari da se izmjene. Imaćemo bolju dostupnost novim metodama, učestvovaćemo zajedno u različitim projektima, a radićemo i neke nove metode kao što je preimplataciona dijagnostika i skrining. To do sada nismo mogli da radimo, ali sada imamo mogućnost, jer oni imaju veliku genetsku labaratoriju. Tako da će naši embriolozi ići da se edukuju u tom pravcu – kaže dr Sibinčić.

Na osnovu skrininga embriona, stručnjaci u ovoj zdravstvenoj ustanovi moći će da  utvrde koji embrioni imaju veću mogućnost i šansu za ostvarivanje trudnoće.

– To se veoma često radi kod pacijenata koji dva, tri ili više puta ne ostaju trudni, a imaju dobar embriotransfer. Tek nakon genetske analize tog embriona imaćemo analitički tačno koji to embrion povećava šansu za trudnoću. Ali, naravno, ni te metode nisu svemoguće, ali to je novi iskorak koji nismo bili u mogućnosti da radimo – dodaje dr Sibinčić.

Češki liberalni zakon parovima omogućava donaciju jajnih ćelija i spermatozoida. Iako naš zakon to još uvijek ne dozvoljava, dr Sibinčić najavljuje i lagane pomake na tom polju.

– Njihov zakon je veoma liberalan s jedne strane, a s druge strane veoma strog. Oni su članice EU i moraju da zadovolje sve uslove kod donatora. Tu nema nikakvih improvizacija. Mi nemamo zakon koji bi to podržao. Međutim, ono što je bitno za pacijente jeste da ćemo mi moći da ih pripremimo ovdje i omogućimo sve ono što je potrebno do samog momenta kada trebaju da idu u Češku.

Kod pacijenata koji imaju karcinom testisa, a moraju da idu na hemoterapiju, Medioc-s već godinama radi krioprezervaciju i čuvanje embriona. Zahvaljujući iskustvu i protokolima Pronatal grupacije, ističu, imaće mogućnost da pomognu mladim ženama koje se bore sa malignim oboljenjima, a žele da se ostvare u ulozi majke.

– FZO RS snosi troškove zamrzavanja embriona, ali ono što do sada nismo radili je pohranjivanje jajnih ćelija kod pacijentkinja koje ne žele sad ili ne mogu da ostvare trudnoću i onda oni žele da zamrznu svoj reproduktivni materijal da bi u kasnijim godinama mogli da ostvaruju trudnoću. U narednim godinama imamo tendenciju da se to uvede. Ono što je u današnje vrijeme veoma bitno je da mi imamo dva postupka vantjelesne oplodnje koje pokriva Fond, zatim zamrzavanje embriona i na otvaranju smo čuli predsjednika da će biti odobrena i treća procedura – navodi dr Sibinčić.

Iza Klinike Medico s je 15 godina uspješnog rada i više od 1000 rođenih beba. Sada odlučno nastavljaju da koračaju krupnim koracima, sa modernijom opremom i na novoj lokaciji: u ulici Jovana Dučića u Banjaluci.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime