DRIP Škola za trudnice: Druženje sa ginekologom bez tabu tema

DRIP škola za trudnice Ives Šindrak

Bez tabu tema i sa puno radoznalih pitanja. Ovako bi ukratko mogli opisati druženje ginekologa i budućih roditelja u Školici za trudnice u organizaciji Udruženja DRIP. Dr Ives Šindrak strpljivo je odgovarala na sva pitanja i nedoumice trudnica. Najčešće ih, kako kaže, muče uobičajevi strahovi i popratne tegobe koji su sve češći kako se termin poroda bliži.

– U prvom trimestru trudnice brinu za mučninu, mogu li imati odnose, a ljetni je period pa je slijedeće pitanje odlazak na more. U prvih desetak nedelja česta su krvarenja, pa su i u vezi toga česti strahovi. Drugi trimestar je malo rasterećeniji period. Osjećaju pokrete bebe, imaju jednu sigurnost, postoje određene pretrage koje se rade i taj period je za odlazak na ljetovanje najsigurnija varijanta.

Treći trimestar je vrijeme najvećeg straha kod trudnica, ističe dr Šindrak. Zbog toga je, dodaje, od velike važnosti međusobno povjerenje i saradnja između trudnice i ginekologa.

– Trudnice imaju strahove o ishodu poroda, te da li je sve dobro sa bebom. Najviše ih zanima da prepoznaju prve znake poroda, plaše se komplikacija, ali i da se ne porode kod kuće te da će moći da izdrže bolove. Zanimaju ih načini poroda, anestezija pa i period nakon poroda, kako da se ponašaju s bebom.

A kako trudnoća odmiče, postoji mogućnost pojave opstipacije i češćih urinarnih infekcija  koji nisu zaobišli ni polaznice ove škole.

– Dva su razloga za to. Jedan je fiziološki – to je dejstvo progesterona koji drži matericu opuštenom. Kako djeluje na mišić materice, tako djeluje i na mišć mokraćne bešike i debelog crijeva pa samim tim izaziva zatvor, a i zbog opuštenosti mokraćne bešike, postoji veća mogućnost urinarne infekccije, pogotovo kod žena koje koriste preparate progesterona radi održavanja trudnoće – navodi dr Šindrak.

Čak 12 stručnjaka, trudnicama je na raspolaganju u ovoj Školici za trudnice. U DRIP-u se nadaju da će prva posjeta dr Šindrak u budućnosti postati praksa, jer oduševljenje je obostrano.

Trudnice vrlo rijetko imaju priliku da prilikom posjete ginekologu dobiju odgovore na sva njihova pitanja. U periodu trudnoće, jako je puno pitanja i nedoumica, a kada na ovaj način razgovaraju sa ginekologom, onda im je mnogo lakše – kaže Dubravka Vujnović Božić iz Udruženja DRIP.

Novi ciklus Školice počinje u septembru, a u DRIP-u ističu da vrijedno tokom ljeta pripremaju i brojne novine za polaznice. Jedna od njih je i besplatno savjetovanje o dojenju za novopečene mame.

Kompletan prilog koji smo emitovali u okviru porodičnog magazina Prvi korak, možete pogledati putem slijedećeg linka:

https://www.youtube.com/watch?v=EKlNo6TmYuA

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime