Dvojezičnost od najranije dobi – pomodarstvo ili višestruka korist?

dvojezična djeca Banjaluka

Na putu do vrtića i nazad, Savo sa mamom priča na engleskom jeziku. Ovaj petogodišnji dječak obožava vozove, a engleski je spontano usvajao putem edukativnih crtanih filmova, priča nam njegova mama.

– Oko treće godine je počeo da gleda crtane filmove sa vozovima. Onda smo naišli na edukativne crtane filmove koji djecu uče alfabet i geometrijske oblike na engleskom. Iz nekog razloga njega raduje šta se sve kaže na engleskom jeziku – kaže Danijela Dmitrić.

Kada je u pitanju dvojezičnost mališana od najranije dobi, stručnjaci imaju podjeljena mišljenja. Da nema mjesta za brigu i paniku dokazuju i najnovija naučna istraživanja. Učenje stranog jezika od najranije dobi pozitivno utiče na jezičke, kognitivne i društvene funkcije, ističu na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Srpski i kineski su dva različita sistema i tu bi moglo da bude poteškoća u ovladavanju jezicima. Međutim, ako je u pitanju srpski (hrvatski) i engleski, oni su isti jezički sistem i tu je situacija drugačija. Tu biligvalnost pomaže ovladavanju mnogim kognitivnim i jezičkim funkcijama. Npr. biligvalna djeca brže donose odluke i možda im vokabular može biti slabiji u jednom i drugom jeziku u prvim fazama. Kasnije će se to iznivelisati i dokazano je da to nije zapravo problem – ističe prof. dr Sanja Josifović Elezović, voditelj Odsjeka za engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u BL.

Da dvojezičnost nije bauk, te da je itekako poželjna od najranije dobi sa svome blogu piše Milena Mičić, profesor engleskog jezika, a takođe i majka dječaka koji pored maternjeg spontano usvaja i engleski jezik.

– Moj sin, kao i većina djece do tri godine gledao je program Baby tv. Kada je imao dvije i po godine slušajući pjesmicu na engleskom obratio mi se na engleskom. Mene kao stručnjaka za engleski jezik je to toliko iznenadilo i fasciniralo – kaže Milena Mičić, magistar engleskog jezika na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci.

Putem bloga dvojezična djeca, Milena prikuplja iskustva drugih roditelja koji joj se, kako ističe, javljaju u sve većem broju. Međutim, dosta njih je, kako kaže, zbunjeno različitim stavovima stručnjaka.

– Vjerujem da logopedi sa pravom kritikuju praksu ostavljenja djeteta dugo pred ekranom. To je dokazano loše za sveukupni dječiji razvoj. Tada dete kod logopeda dolazi sa naprednijim veštinama engleskog jezika nego srpskog. Logopedi tada savjetuju dominantnost maternjeg jezika, a to roditelji vide kao poruku da odustanu od razvoja stranog jezika jer je štetna – dodaje Milena.

Za razliku od učenja koje predstavlja svjesnu radnju i zahtjeva određen napor, usvajanje drugog jezika je nesvjestan proces, najčešće putem razgovora ili gledanja crtanih filmova. Zbog toga i daje bolje rezutate, napominju stručnjaci.

Deca uzrasta do tri godine ne uče jezik. Oni prihvataju ono što se nalazi u njihovoj sredini sasvim spontano. Do treće godine, ako detetu puštate crtane filmove na engleskom jeziku, ono se neće buniti. Ako to učinite poslije treće godine, dete će verovatno odbiti – ističe Milena.

– Slobodno da ih uključe da mogu da gledaju crtane filmove, da im čitaju priče na stranim jezicima i naravno da ih upisuju na kurseve gdje oni mogu da uživaju zajedno sa drugom djecom – dodaje prof.  Elezović.

oxford edukativni centar Banjaluka engleski jezik djecaOxford edukativni centar u Banjaluci organizuje kurseve engleskog jezika za djecu od četiri do šest godina. Edukativni časovi, ističu, odvijaju se po savremenim i zabavnim metodama NTC sistema učenja, isključivo na stranom jeziku, gdje djeca interaktivno učestvuju u nastavnom procesu.

– Budući da je ovo prvi susret djece sa učenjem stranog jezika, mi smo zaista svjesni da je veliki zadatak pred nama i da ta nastava mora da bude spontana, zanimljiva, prirodna jer samo ono što dijete nauči kroz igru, to ostaje trajno u njihovom sjećanju. Ovo je odličan način da se razvije verbalna inteligencija kod djece i odlična podloga za kasnije učenje drugog stranog jezika, a naravno i za dalje školovanje – ističe Jelena Nezirović, koordinator NTC radionica.

Najnovija naučna istraživanja nedvosmisleno pokazuju i da bebe mogu da razlikuju različite jezike te da sa velikom lakoćom mogu da usvajaju više jezika, za kraj poručuju naše sagovornice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime