Egzotične žitarice za zdravlje bebe

egzotične žitarice bebe chia sjemenke

Nakon šestog mjeseca života, nutricionisti u ishrani beba preporučuju uvođenje tzv. egzotičnih žitarica i sjemenki. Najpopularniji među njima su kinoa i amarant, kao i chia sjemenke, hranljive namirnice koje u sebi ne sadrže gluten.

– Amarant i kinoa imaju slični nutritivni profil. To su žitarice koje su izuzetno bogate vlaknima, esencijanim proteinima među kojima je lizin. Isti taj lizin nije prisutan u pšenici. Takođe, bogate su kalcijumom, magnezijumom, željezom. Tu su svakako vitamini B komleksa – kaže Dragana Lošić, specijalista nutricionizma.

Zbog svojih bogatih nutritivnih vrijednosti, amarant i kinoa se preporučuju u ishrani osoba svih uzrasta, posebno onih alegičnih na gluten. Idealni su kao dodatak varivima, salatama i poslasticama, ističu stručnjaci.

– Kada je riječ o pripremi ovih žitarica, pripremaju se u dvostruko do trostrukoj količini vode do 40 minuta i mogu da se kombinuju sa voćnim pireima, a isto tako i sa pireima od povrća.

Chia sjemenke se u ishranu najmlađih mogu uključiti odmah po uvođenju dohrane. Međutim, one imaju izuzetno visok udio vlakana, pa nutricionisti savjetuju preporučeni dnevni unos.

– Isto ne sadrže gluten, a preporučene dnevne doze za bebe od četiri do šest mjeseci je pola kafene kašike, odnosno dva i po grama. Za bebe od šest do 12 mjeseci preporučena dnevna doza je jedna kafena kašika odnosno 5 gr i uglavnom se kombinuju u tim voćnim kašicama. Treba reći da se chia sjemenke moraju prethodno natopiti u vodi. Minimum 10 min do dva sata ili čak ostaviti tako preko noći da nabubre. Oni daju tu želatinastu strukturu pa se koriste kao zgušnjivači u kašicama – ističe Dragana Lošić.

Da je zdrava i organski proizvedena hrana najbolja za djecu, vrlo dobro znaju i u Bio shopu Jana u Banjaluci. Roditelji, ističu, redovno kupuju egzotične žitarice za svoje bebe, a uz to dobiju i savjete zlata vrijedne.

– Sve sjemenke se melju pa se od njih može da napravi brašno. Kod amaranta je specifično da se može prije upotrebe ubaciti u vruću šerpu kao kokice da se iskokaju i onda se jednostavno dodaju u gotova jela. Što se tiče kinoe ne potapati je cijelu noć, biće gorka pa se dobije averzija da to nešto nije ukusno. Najbolje je  proprati kroz mlaz mlake vode i ona je spremna za kuhanje. Jednostavan princip kao riža, kao proso – kaže Jana Mičić iz Bio shop-a Jana.

Bilo da se odlučite za uvođenje ovih žitarica u ishranu bebe ili ne, stručnjaci savjetuju zdravu i izbalansiranu ishranu od malih nogu kao najbolji način prevencije od gojaznosti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime