Dr Milić: Endometrioza uništava jajnik

dr Milic

Kada se sluznica materice usadi na mjestu koje joj ne pripada, ginekolozi govore o endometriozi, bolesti koja se često javlja u reproduktivnom dobu žene. Jaki menstrualni bolovi te bolni seksualni odnosi najčešći su simptomi koji mogu da upućuju na ovaj poremećaj, kaže dr Milovan Milić, specijalista ginekologije i akušerstva.

– Endometrioza se širi. Vrlo nezahvalna bolest. Mi volimo reći da je kao rak, samo što ne daje daleke metastaze. Najčešće se ta sluznica materica nalazi iza materice i pliva. Obično je to jedna vrsta menstrualne krvi koja se nakuplja između materice, crijeva, jajovoda, jajnika i svaki mjesec raste. Njena mana je što ju je jako teško dijagnostifikovati – pojašnjava dr Milić.

Ukoliko se ne otkrije na vrijeme, endometrioza stvara dramatičnu krvnu sliku i nezahvalna je za operaciju, navodi dr Milić. Dodaje da struka još uvijek nema tačan odgovor na pitanje zašto ova bolest nastaje.

– Mi jedino znamo da otprilike 70 odsto djevojaka sa 17 godina ima endometriozu. Poslije se u populaciji javlja do 50 odsto kod žena sa 30 godina koje nisu rodile. Postoji neka hemija, da li upalna reakcija ili autoimuna bolest, koja dovodi do toga da te žene ostaju teže u drugom stanju. Kada se odstrani endometrioza, onda one lako ostanu trudne.

roditeljstvoPrirodni lijek za endometriozu je trudnoća, dodaje dr Milić. Stručnjaci takođe preporučuju posebnu terapiju, kao i antibebi pilule koje umiruju jajnike.

– Endometrioza je bolest današnjeg doba. Danas žene, obično, dugo studiraju i prave karijeru, pa majčinstvo odgađaju i 20 godina nakon prve menstruacije. Mi se približavamo toj brojci da se prvo dijete rađa sa 30 godina.

Širom svijeta, postoje različiti pogledi na to koji način liječenja treba primjeniti. Ipak, ginekolozi u prvom redu gledaju dob pacijentinje, te veličinu i položaj endomerioze, ističe dr Milić.

Endometrioza uništava jajnik. Uz pomoć endoskopske operacije u razvijenim zemljama se rješava endometrioza gdje se jajnik vidi uvećan 10 puta. Vrlo lako se može razlučiti šta je zdravo tkivo,a šta nije i odstraniti taj endometrijum sa kapsulom. Kad se radi na taj način, onda dobijemo dobar rezultat. U bolnici “Jelena” primjenjujemo individualan pristup. Za svakog pacijenta individualno procjenjujemo šta donosi veću korist – kaže dr Milić.

Iako se endometrioza ne može otkriti standardnim pregledom, posjeta ginekologu je prva stepenica ka rješavanju ovog problema. Što se ranije dijagnostifikuje, to su veće šanse da neće stvarati poteškoće prilikom začeća, poručuje naš sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime