Fascinantno: Bebe u stomaku pamte repertoar koji je mama slušala

uticaj muzike na bebe u stomaku

Bebe u maminom stomaku razumiju i osjećaju muziku. Od 18. nedjelje slušni sistem im je u potpunost razvijen, dok od 30. nedjelje gestacije mogu da upamte repertoar koji mama sluša. Muzika koju mamu opušta i bebu će opuštati u stomaku i nakon rođenja, poručuju stručnjaci.

– Jedan od prvih čulnih kanala koji se stvara je auditivni kanal. Već od 18. nedjelje je formiran i kasnije se usavršava. Već od tada beba sluša. Najviše čuje rad unutrašnjih organa, bućkanje plodove vode, krvotok, rad srca i rad crijeva. Beba ima mogućnost da sluša muziku koja se sluša u maminom okruženju već od te 18. nedjelje gestacije – kaže muzički pedagog Marijana Milošević Simić.

Marijana Milošević Simić već godinama kao muzički pedagog istražuje prednosti muzičke stimulacije od najranije dobi. Autor je nekoliko seminara i radionica za roditelje i djecu, a u prenatalnom periodu, ističe, muzka ima veliku ulogu u razvoju ploda.

– Beba pamti četiri mjeseca muziku koju je slušala još u maminom stlomaku. Ako mama bude dovoljno mudra, pa svjesno sebi pušta muziku za opuštanje i bebu će ta muzika opuštati. Kada bebe, primjera radi, imaju grčeve i kada im pustite tu muziku koju oni već doživljavaju kao muziku za opuštanje, vi zapravo imate jedan fantastičan lijek koji ništa ne košta.

Brojna istraživanja pokazala su i da postoji muzika koja podstiče intelektualni razvoj bebe u stomaku. Dokazano je, kaže naša sagovornica, da mališani kojima se puštala klasična muzička još dok su bili u maminom stomaku brže fizički napreduju i razvijaju motoriku te imaju bolju koordinaciju.

– Rađeno je jedno obimno istraživanje tokom kojeg su mame i bebe posljednjih 12 nedjelja trudnoće slušali Mocartovu muziku. Ispostavilo se da su u prve dvije godine života ta djeca pokazala daleko bolji intelektualni razvoj.

Lagana muzika, a posebno ona koju mama pjevuši, blagonaklono djeluje i na prijevremeno rođene bebe, ističe Marija.

Ako se prijevremeno rođenim bebama u inkubatoru pušta klasična muzika laganog tempa, to doprinosi manjim poketima bebe što dovodi do boljeg napretka. Ono što se pokazalo još djelotvornije je kada mama pjeva bebi u inkubatoru. Tada je prag tolerancije bola kod bebe mnogo bolji.

Stručnjaci širom svijeta saglasni su da je najvažniji period razvoja djece od rođenja pa sve do četvrte godine života. Tada melodija razvija njihov mozak, veoma je važna za razvoj jezika, ali i usvajanje ritma od najranije dobi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime