Hranitelji neće djecu sa poteškoćama u razvoju

djeca sa poteskocama u razvoju bez roditeljskog staranja

U RS 444 djece je bez roditeljskog staranja, a od toga je 18 odsto mališana sa smetnjama u razvoju, pokazuju posljednji podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Većina njih smještena je u institucije, a nedovoljan broj u hraniteljske porodice koje se još uvijek nevoljno odlučuju na ovakav životni potez, kažu u Centru za socijalni rad Banjaluka.

– Bez roditeljskog staranja imamo u hraniteljskim porodicama četvoro djece i imamo u ustanovama za smještaj djece i omladine troje djece. Ono što moramo reći da su svi jako oprezni jer se u najvećem broju slučajeva radi o kombinovanim smetnjama, o djeci koja su zavisna o raznim medikamentima. Mi moramo procjeniti ko iz reda hranitelja može da obavlja tu dužnost – kaže Sandra Dobrijević Šipka, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad Banjaluka.

Za bavljenjem specijalizovanim hraniteljstvom, Zakon o socijalnoj zaštiti predvidio je naknadu od 832 KM po djetetu. Takođe, tim stručnjaka uvijek je na raspolaganju porodicama, dodaje naša sagovornica.

– Trendovi u poslijedih 15 godina su takvi da je porodični smještaj najadekvatniji smještaj. Upravo zbog toga radimo na promociji specijalizovanog hraniteljstva. Mi raspišemo konkurs, javi se određeni broj porodica, nakon čega slijedi obuka i specifična procjena koji od tih hranitelja su u stanju da se bave specijalizovanim hraniteljstvom.

U Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci smješteno je ukupno 90 djece, od čega je 27 sa smetnjama u razvoju. Od najranijeg uzrasta mališani imaju prilagođene programe kako bi se zadovoljile nihove specifične potrebe, ističu u ovoj ustanovi. Takođe, dodaju da je u radu sa djecom angažovan i stručni tim koji čine pedagog, psiholog i socijalni radnik.

– U vaspitno obrazovnom radu od najranijeg uzrasta uključene su medicinske sestre koje su na raspolaganju 24h dnevno da zadovolje sve zdravstvene potrebe. Djeca su nam često uključena u zavod dr Miroslav Zotović. Što se tiče vaspitnog osoblja koji radi sa djecom školskog uzrasta tu su kolege različitih obrazovnih profila: od pedagoga, psihologa, socijalnih radnika, profesora razredne nastave, profesora fizičke kulture, tako da se i na taj način udovoljava specifičnim potrebama – kaže Ljiljana Uletilović, psiholog u Domu “Rada Vranješević” Banjaluka.

Roditeljima se djeca sa poteškoćama u razvoju oduzimaju u izuzetno rijetkim ali opravdanim slučajevima. Naročito u situacijama kada se ni uz podršku institucija, ne mogu prevazići oskudni roditeljski kapaciteti.

– Ne radi se o nekom generalnom većem broju djece, na sreću, zahvaljujući tome što grad Banjaluka ima izuzetno bogat sistem proširenih prava iz socijalne zaštite. Grad Banjaluka je regulisao posebno pravo a to je pravo smještaja u sopstvenu porodicu koje iznosi 350 KM na mjesečnom nivou – navodi Sandra Dobrijević Šipka.

Položaj djece sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja mogao bi biti bolji tek naredne godine. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za tada najavljuju intezivniju obuku i edukaciju iz oblasti specijalizovanog hraniteljstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime