Humanitarna akcija: Prijevremeno rođenim bebama potrebni topli krevetići

topli krevetić UKC RS humanitarna akcija Mrvice

Ovako izgleda topli krevetić iz šezdesetih godina prošlog vijeka koji je na UKC RS namjenjen prijevremeno rođenim bebama. Iako i dalje služi svrsi, ovim malim borcima – velikim herojima potrebni su novi, savremeni topli krevetići koji će im, uz velike stručnjake i bezgraničnu ljubav, biti velika podrška na putu do ozdravljenja.

– Ovo vam je jedini toplotni krevet koji sam ja još zatekla ovdje kad sam bila student i poslije kada sam došla kao mladi pedijatar. Mogu vam se pohvaliti da on radi, što je vrlo interesantno. Mame nam govore da se raduju koje će dijete doći u taj topli krevet. Nadamo se da će biti veći broj tih kreveta – kaže mr dr sc. med. Ljilja Solomun, šef Odjeljenja patološke neonatologije Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Da dotrajali, stari krevetić što prije treba zamjeniti novim svjesni su i u Udruženju roditelja prijevremeno rođenje djece u RS „Mrvice“. Zato su ove godine odlučili da ljubičasti novembar, mjesec posvećen prijevremeno rođenim bebama, započnu sa humanitarnom večeri, a glavni cilj je prikupljanje sredstava za nabavku toplog krevetića na UKC RS.

– Sve mi majke koje smo sa našim bebama bile na ovim Odjeljenjima znamo koji je značaj ovog krevetića. Zbog toga nam je, zaista, želja da pomognemo svim bebicama koje će biti na Odjeljenjima u budućnosti. Naš ljubičasti novembar ove godine počinje prvog novembra sa humanitarnom večeri koju ćemo imati u hotelu „Jelena“ u Banjaluci. Ja ovom prilikom pozivam javnost da nam se jave putem društvene mreže FB i da kupe pozivnice koje koštaju 20 KM. Ovo lijepo druženje biće uvod u sve naše aktivnosti koje će se organizovati u novembru – ističe Milada Šukalo iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”.

U RS godišnje se oko 900 beba rodi prije termina, odnosno prije 37. nedjelje trudnoće. Prerano odvojeni od majke, nedovoljno zreli da održavaju temperaturu tijela, prijevremeno rođena djeca, ističu ljekari, trebaju posebnu medicinsku opremu.

– Topli krevetić nam je vrlo bitan za nastavak njege. Nedonoščad su tanke kože, slabo razvijenog potkožnog masnog tkiva, velike površine tijela u odnosu na težinu, tako da je neminovno održati odgovarajuću temperaturu. Mi ovdje imamo termofore u koje se sipa voda koja ne smije biti toplija od 37 stepeni i djeca se griju. Da imamo veći broj toplih krevetaca, svako bi dijete nakon inkubatora išlo u topli krevet kako bi se temperatura tijela kod djeteta održavala normalnom – poručuje dr Solomun.

Humanitarna veče je tek prva aktivnost “Mrvica” tokom ljubičastog novembra. Na Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba, 17. novembra tradicionalno organizuju izložbu fotografija, a sve u cilju kako bi, ističu, javnosti približili priču o malim herojima.

– Imaćemo sjajnu izložbu koju smo radili u saradnji sa Lenkom Kelema, dječijim fotografom. Ona je nekoliko dana na UKC RS provela na Odjeljenju pedijatrije na neonatologiji gdje je fotografisala naše bebice u onim najtežim prizorima koje prolaze kroz prve dane života. Želja nam je da javnosti približimo sve te strahove koje ove bebice i njihove majke prolaze, jer tek tada će znati koliko je njihova pomoć potrebna – dodaju u Udruženju „Mrvice“.

Tokom novembra, „Mrvice“ će biti na bilbordima u Banjaluci u Istočnom Sarajevu. Takođe će biti aktivan i humanitarni broj čijim pozivom će građani moći da doniraju 1 KM za kupovinu toplog krevetića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime