I Banjaluka dobila sertifikovane mame savjetnice za dojenje

Dubravka Vujnović Božić mama savjetnica za dojenje Banjaluka Mala škola dojenja Udruženje gražana DRIP

Dubravku Vujnović Božić već ste imali priliku da upoznate kao volontera u Udruženju građana DRIP. Svakodnevno trudnicama i mladim majkama, najprije, pruža psihološku pomoć u prvim koracima roditeljstva, a nedavno je uspješno završila i devetomjesečnu edukaciju za mamu savjetnicu za dojenje. Obuku je realizovao Centar Feniks iz Sanskog mosta uz podršku Vlade Švajcarske. Dubravku smo pitali šta je ustvari posao savjetnice za dojenje, a majkama je otkrila i top pet savjeta za uspješno uspostavljanje i održavanje laktacije.

Kako ste postali mama – savjetnica za dojenje?

Prije 20 godina, kada sam rodila i dojila svoje prvo dijete počela je da raste ideja o tome da bi neko trebao da pomogne mladim majkama oko uspostavljanja dojenja. I tada je banjalučko porodilište imalo baby friendly status, ali sam ležeći na Odjelu babinjara zamalo dobila mastitis, jer nisam znala šta da radim, a niko od medicinskog osoblja mi nije prilazio. Srećom, drugarica je tada radila u bolnici i kada je došla da me obiđe i vidjela u kakvom stanju su mi grudi, pružila mi je neophodnu pomoć. Nakon uspješnog dojenja, interesovanje za ovu tematku je mirovalo. Sve dok nisam rodila drugo dijete i shvatila da se situacija po pitanju pordške dojenju nije promijenila. U banjalučkom porodilištu podršku i pomoć oko dojenja nećemo dobiti. Nećemo je dobiti ni od patronažne službe. Jer ona praktično ne postoji (osim sporadičnih slučajeva ljekara porodične medicine i edukovanih patronažnih sestara koje su voljne pružiti pomoć dojiljama).Ovo je jedan od ključnih razloga mog volonterskog rada u UG DRIP, želja da trudnicama i mladim majkama pružim podršku i pomoć i u onoj mjeri u kojoj mogu. Kako je dojenje, jedan od bitnih faktora za majčino psihičko blagostanje, logično mi je bilo da se prijavim za edukaciju za mame savjetnice za dojenje te i na taj način pružim neophodnu podršku. Banjaluka za sada ima tri sertifikovane mame savjetnice za dojenje. I ja sam jedna od njih.

mama savjetnica za dojenje Dubravka Vujnović Božić Ko je mama savjetnica za dojenje i šta ona radi?

Mama savjetnica za dojenje je majka sa pozitivnim ličnim iskustvom dojenja i završenom obukom na kojoj je stekla osnovna znanja i vještine iz oblasti laktacije i dojenja koje joj služe da pruži podršku drugim majkama. Mame savjetnice svoju podršku pružaju telefonski, online ili kroz grupe podrške dojenju.  U UG DRIP, pored Školice za trudnice, organizujemo i „Malu školu dojenja“ za trudnice. U skorije vrijeme planiramo organizovati i grupe podrške za majke dojilje. Našim porodiljama stojimo na raspolaganju i za individualnu podršku i savjetovanje.

Koji su vaši savjeti za uspješno uspostavljanje i održanje laktacije?

Kroz četvorogodišnji rad sa trudnicama i dojiljama uočila sam neka uvjerenja i stavove po pitanju dojenja koji nisu utemeljeni na naučno zasnovanim činjenicama (ni smjernicama UNICEFa i WHO), a javljaju se veoma često, kako kod trudnica i dojilja, tako i kod medicinskih radnika. Neke od činjenica koje bi trudnice trebalo da znaju su:

Kolostrum („prvo mlijeko“) se izlučuje iz mliječnih žlijezda već od 12-16 sedmice trudnoće. Kasnije sve više, a najintenzivnije tri do pet dana po porodu. Njegove količine su male i prilagođene bebinim potrebama. Majke su često zbunjene jer u prvim danima ne osjećaju nabreklost dojki i ne vide „mlijeko“ onako kako ga zamišljaju. Često i stavovi medicinskog osoblja podupiru ovu zbunjenost majki te one popuštaju u želji da isključivo doje iz straha da im je beba gladna.

Veoma je važno da se bebi što prije po porodu ponudi dojka. Neposredno po porodu beba ima mogućnost da sisa kolostrum koji ima izuzetnu, zaštitnu ulogu. Majkama je ovo veoma važna informacija jer u porodilištu najčešće dobijaju informaciju da im „mlijeko još nije nadošlo“ te zbog toga njihove bebe hrane AD formulama.

Broj podoja novorođenčeta teba da bude minimalno 8 puta u toku 24 sata, a sasvim normalno je i više (10-15). Majke još uvijek dobijaju savjete o „uobročavanju“ bebe te na taj način smanjuju produkciju mlijeka.

Proces proizvodnje mlijeka funkcioniše po principu „ponude i potražnje“. Majke često pitaju čime da povećaju proizvodnju mlijeka. Odgovor je da čarobni napitak ne postoji. Češćim podojima se povećava proizvodnja mlijeka. Što beba više sisa, veća je proizvodnja. Veoma često majke nemaju jasnu sliku kako ovaj proces funkcioniše te su u strahu da se mlijeko „nije stiglo napraviti“ od posljednjeg podoja, ako beba češće želi sisati.

Veoma je važno objasniti majci značaj udobnog položaja za nju prilikom dojenja i značaj pravilnog hvata bebe na dojci. Često majke imaju probleme vezano za hvat bebe na dojci koji dovode do daljeg produbljivanja problema koji, ako se ne koriguju, imaju za posljedicu upale dojki, odustajanje od dojenja koje postaje prebolno i prezahtjevno za majku.

Ukoliko uskoro postajete majka i želite naučiti najbitnije korake do uspješnog dojenja od prvog dana, Dubravka vas poziva u „Malu školu dojenja“. Besplatna radionica održaće se u ponedjeljak, 29. oktobra sa početkom u 17:30 h u prostorijama Udruženja DRIP, a sve dodatne informacije možete dobiti putem fb stranice ovog Udruženja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime