Imaš dijabetes? Možeš da imaš zdravu porodicu

Svjetski dan dijabetesa Banjaluka

Svjetski dan dijabetesa obilježava se sutra, 14. novembra u Banjaluci i to u Muzičkom paviljonu Staklenac u parku Petar Kočić. Druženje od 15:00 h organizuje Udruženje DIABETno1, a akcenat će, kako kažu, biti na porodici i dijabetesu.

Svi zainteresovani tako će sutra imati priliku da saznaju nešto više o dijabetesu i problemima sa kojima se suočavaju oboljeli. Moći će i da učestvuju u diskusiji, izmjere šećer , ali i da postanu član DIABETno1.

– Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom, tj. trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Osoba koja boluje od dijabetesa može da osnuje zdravu porodicu uz adekvatnu brigu, prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Svakako je to lakše uz pomoć struke endokrinologa –interniste. I generalno, dobrog i naklonjenog zdravstvenog sistema i zaštite oboljelih – kaže Vesna Zarić, predsjednik Udruženja.

Tokom prošle godine u Srpskoj je registrovano skoro 19 000 oboljelih od dijabetesa, podaci su Udruženja DIABETno1. Ističu da će u narednom periodu, zajedno sa našim zdravstvenim sistemom, pokušati da vrate stare “dobre” prakse edukacije, te da rade na uvođenju novih tehnologija za mjerenje šećera u krvi.

– Dostupni su nam insulini najnovije generacije, što je izuzetno dobro za nas oboljele. Osim toga, potrebne su nam i trakice za mjerenje samog šećera u krvi što naš FZORS ne obezbjeđuje u dovoljnoj količini, pa smo primorani da iste trakice nabavljamo iz ličnih sredstava. Insulinske pumpe koje takođe utiču na komotniji život sa dijabetesom, oboljeli nabavljaju iz ličnih sredstava. Naime, insulinska pumpa košta oko 5600 KM, a za njih FZORS plaća potrošni material – navodi Zarićeva.

Udruženje DIABETno1 osnovano je prošle godine. Za sada broji oko 25 članova, a svi zainteresovani će im se u zajedničkoj borbi za bolje sutra moći pridružiti nakon obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime