Inseminacija: prva stepenica u rješavanju problema steriliteta

inseminacija

Inseminacija je jedna od najjednostavnijih procedura u postupcima vantjelesne oplodnje. Parovima se preporučuje u slučaju kada ljekarima nije poznat uzrok steriliteta odnosno neplodnosti. Ovim postupkom poboljšavaju se uslovi kako bi se susrela jajna ćelija i spermatozoid, a oplodnja se i dalje dešava u ženskim reproduktivnim organima, kaže Brankica Đukić Kukolj, specijalista ginekologije i akušerstva u Zdravstvenoj ustanovi “Medico – S”.

– Kada govorimo o inseminaciji prvenstveno mislimo na intrauterinu inseminaciju. To znači obrada sperme muškarca koja se ubacuje u šupljinu materice. Ako je par za inseminaciju, potrebno je da kod muškarca imamo nalaz spermograma koji mora da bude odgovarajućeg broja i odgovarajuće pokretljivosti. Ukoliko se radi o smanjenom broju spermatozoida, smanjenoj pokretljivosti ili patološkoj morfologiji spermatozoida, sigurno da to nije indikacija za inseminaciju. Ono što je bitno za inseminaciju kod ženskog partnera je prohodnost jajovoda jer inseminacija zahtjeva prohodnost minimum jednog jajovoda kod žene – dodaje dr Đukić Kukolj.

Inseminacija se može raditi tokom spontanih mentrualnih ciklusa ili u ciklusima koji se stimulišu određenim lijekovima. A sve kako bi jajnik proizvodio više od jedne jajne ćelije i folikula, kaže naša sagovornica.

– Što se tiče samog čina inseminacije, pratimo folikul u spontanom ili stimulisanom ciklusu. Kada folikul dosegne veličinu 18 do 20 milimetara dajemo određenu terapiju ili čekamo da spontano prsne i nakon toga planiramo inseminaciju. Na dan kada zakažemo inseminaciju, par dolazi u našu ustanovu, a muški partner predaje uzorak sperme. Zatim ide obrada sperme od strane embriologa i onda za dva sata radimo inseminaciju.

Postupak inseminacije sličan je standardnom ginekološkom pregledu. Traje od deset minuta do pola sata i nakon toga žena može da se vrati svojim redovnim dnevnim aktivnostima, navode stručnjaci.

Jako mali broj parova se podvrgava inseminaciji zato što je problem kompleksniji. To su već parovi koji imaju indikaciju za postupak vantjelesne oplodje. Takođe, žene nam se javljaju već u poodmaklim godinama gdje mi više razmišljamo o postupku vantjelesne oplodnje. Inseminacija je jednostavna procedura, ali nama neke stvari ostaju nepoznate. Koliko god da pratimo rast folikula, mi nikada nismo sigurni kakva je ta jajna ćelija, jer to nam je nepoznato – navodi dr Đukić Kukolj.

Nakon tri neuspjele inseminacije, ginekolozi obavezno preporučuju postupak vantjelesne oplodnje. Važno je znati i to da troškove ove procedure ne pokriva Fond zdravstvenog osiguranja RS.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime