Iskustvo dule iz Beograda: porođaj u bazenu pod budnim okom fotografa

Ivana Veličkov porođaj u bazenu

Prije desetak godina, Ivanu Veličkov put je naveo u Rovinjsko selo gdje se u šumi pored vatrice rađala Skaska. Ovaj čudesan momenat u kojem se, kako kaže, priroda poklonila, naveo ju je na majčinstvo i želju da ženama služi na porodu.

– Od tada, postala sam majka Tilije, rođene u bolnici jer sam imala strah od kućnog poroda. To smatram značajnim iskustvom, jer bez njega ne bih znala bitnu razliku između kućnog i bolničkog porođaja. Zatim sam ostala u drugom stanju sa Amanitom i taj svoj strah sam lečila edukujući se za kućni porod koji se i dogodio u krugu porodice i najdražih prijatelja – prisjeća se Ivana.

Ivana ističe da se za porođaj kod kuće može odlučiti samo osnažena žena sa zdravom trudnoćom bez potencijalnih rizika. Svako slijedeće iskustvo rađanja i vaspitanja, dodaje, donosi nešto novo drugačije i u mnogim slučajevima prijatnije, bez mnogo dilema.

porođaj u kući Marko Rupena– Dobra stvar u vezi sa porođajnim iskustvom je što uvek možete na popravni. Jasno je da je porodjaj intenzivno iskustvo ali ne i patnja. Ja sam srećna rađala u velikom bolu. Upoznala sa ženu koja je imala orgazmični porođaj u bolnici, kao i ženu koju porod apsolutno nije boleo. Smatram da svaka žena ima svoj razvojni put majčinstva: način na koji će prvi put roditi, kako se povezati sa svojim djetetom te kako će ga, dalje, vaspitati i tražiti odgovore.

Nakon što je završila strukovne studije za vaspitača i diplomirala na temu Valdorf pedagogije, poželjela je i da drugim trudnicama pomogne da osjete sve draži rađanja novog života. Zato je, ističe, završila međunarodnu edukaciju i postala je dula.

– Treći put, kada sam začela, to je bilo potpuno novo iskustvo. Upisala sam srednju školu za babice i nabavila opremu koja će mi služiti na porođaju. Tako se ovaj put porod odigrao u vodi u specijalnom bazenu za porođaje gde su bili moj muž, drugarica i dula. A, meni svaki važan trenutak zabilježio je fotograf Marko Rupena.

Ivana ističe da je u toku priprema izložbe “Art of Birth”. Sve mame dobre volje, koji imaju bilo kakav umjetnički trag sa svog poroda, poziva da budu dio ove nesvakidašnje postavke. Ivanu možete kontaktirati putem FB profila i portala posvećenog dulama.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime