Psiholozi upozoravaju: Iza slike djeteta sa autističnim poteškoćama krije se ekranizam

autizam ekranizam neurofeedback terapija

Podloga za razvoj autizma, poremećaja pažnje i govora, kao i poteškoća u učenju zapravo su sveprisutni ekrani koji dovode do nepravilnosti u radu moždanih valova. To je na osnovu svjetskih istraživanja, ali i petogodišnjeg rada u Neurofeedback terapiji zaključila psiholog Ankica Baković. Sve češće se, kako kaže, susreće sa mališanima koji su od naranije dobi izloženi negativnim posljedicama prekomjernog korišćenja tehnologije.

– Neurofeedback terapija je znanstvena metoda uz pomoć koje snimamo moždane valove i utvrđujemo određene nepravilnosti koje se očituju u poteškoćama u pažnji, koncentraciji, govoru i motorici. Iza slike djeteta sa autističnim poteškoćama krije se ekranizam. To dijete nema klasičnu sliku autizma, ali ostavlja podjednake poteškoće na ponašajnom planu – kaže psiholog Ankica Baković.

Djeca do treće godine ne razumiju sadržaj na ekranu te zbog toga uopše ne bi trebala gledati televiziju. Prvi problem je, ističe, pasivno gledanje ekrana kada mališani po nekoliko sati dnevno ispred televizije opuštaju mozak. Nakon toga često ostaju u stanju isključenosti.

– Dogodi se da mozak zapne u alfa stanje tj. u stanje isključenosti. Onda vidimo da je dijete u svom svijetu: sanjari, teško se do njega dopire, igra se u kutku, može satima gledati u nekakve točkice ili ima neku svoju unutrašnju priču.

Poteškoće u zdravom kognitivnom razvoju imaju i djeca koja igraju igrice. Ova zabava, ističu psiholozi, ubrzava mozak i veoma štetno djeluje na svakodnevne aktivnosti mališana.

– Igrice su tako strukturirane da dijete kada igra igru njegov mozak treba uhvatiti brzinu igrice. Tada se mozak prirodno ubrzava igrajući igrice i sad zamislite kako je njemu učiteljica nezanimljiva.

Neurofeedback terapija iza sebe ima više od 40 godina naučnih istraživanja, a osmišljena je u NASA institutima kako bi se poboljšala mentalna sposobnost astronauta, ističe Bakovićeva.

– Onda su shvatili da ima izvrsne rezultate za prevenciju liječenja epilepsije i smanjivanja drugih poteškoća. U BiH se još uvijek koristi u rehabilitacijske svrhe.

Tokom terapije, snima se slika mozga kako radi u stanju mirovanja. Klijenti mogu biti djeca i odrasli, a svi oni gledaju sadržaj na ekranu i svojim mozgom kontrolišu tok prikazivanja. Centri za Neurofeedback terapiju trenutno se nalaze u Sarajevu i Mostaru, a od 03. marta  i u Banjaluci. Vodeći se svjetskim istraživanjima, naša sagovornica za kraj poručuje da mališani od treće godine pa do polaska u školi maksimalno mogu gledati televiziju pola sata dnevno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime