Jasmina Bogućanin Sarvan: Deca su bolesna zato što ne jedu sirovu hranu

knjiga o biljnoj ishrani

Kada je postala majka, Jasmina Bogućanin Sarvan odlučila je da počne da živi u skladu sa prirodom. Sa tradicionalnog načina kuhanja, prešla je na sirovu hranu i za nepuna dva mjeseca smršala više od 20 kg. Svoju strast prema prirodnom roditeljstvu i sirovoj hrani prenosi na cijelu porodicu, ali i na, kako kaže, cijelu planetu putem fb stranice I bloga Škole NeKuvanja.

Kada ste odlučili da konzumirate sirovu, a ne kuhanu hranu?

Kako je moje isključivo dojeno bebče raslo, i kako se približavao dan uvođenja čvrste hrane, sve više sam postajala sigurna da je neću hraniti tradicionalnom ishranom. Detaljnim istraživanjem sam došla do spoznaja koje su bile „šlag na tortu“ mojoj transformaciji i procesu buđenja. Odluku sam donela preko noći i promenila svoju ishranu.

Šta je sirova hrana?

 Biti na sirovoj ishrani znači uberi jabuku, jagodu, trešnju i pojedi je. Uberi blitvu, salatu, spanać i pojedi… to je najkraći mogući odgovor na pitanje šta je sirova hrana. Međutim kako smo svi mi navikli i odrasli na tradicionalnoj ishrani koja podrazumeva razne vrste termičke obrade hrane, onda postoji opcija sirove ishrane koja „kopira“ sva ta jela i olakšava prelazak sa tradicionalne na sirovu ishranu.

Da li je za ovakav način ishrane potrebno malo ili puno novca? Šta dobijamo, a šta gubimo?

Sirova hrana nije skupa. Skupa je ako vi odlučite da uvedete uz tradicionalnu ishranu i još ponešto sirovo. Onda, naravno, da je skuplje nego inače, ali to ne ide tako. Kada se čovek osvesti i odluči da se menja, onda se menja iz korena, a to znači više ne kupujemo životinjske, industrijske proizvode već samo prirodno voće i povrće, orašasto, i još neke namirnice poput kokosovog ulja itd… Ali mesečni trošak na hranu ostaje isti ili se smanjuje. Dobijamo zdravlje, mladost, mir, sreću, ispunjenost a gubimo bolest, tromost, nervozu, agresiju, strah i stres…

Napišite nam kako izgleda jedan vaš doručak, ručak i večera?

jasminaJa danas mislim da nisam baš merodavna što se tiče mog dnevnog jelovnika, jer nakon dve godine na ovoj ishrani, čovek dođe do toga da jede bukvalno samo kada telo to traži da napuni baterije. Tako da se moj današnji jelovnik sastoji od recimo desetak pomorandži i jedne zelenog kašastog soka. Ali, ono što je bitno to je kako je moj jelovnik izgledao kada sam se skidala sa tradicionalne ishrane. Jelovnik kojim sam smršala preko 20 kilograma za nepuna dva meseca. Za doručak sam pila litru do dvije litre zelenog kašastog soka. Kad god bih osetila glad, jela bih banane i hurme u neograničenim količinama. Ručak je bio termički obrađen biljni obrok, poput krompira u rerni sa povrćem. Za večeru sam pravila sirove torte.

Gdje pronalazite ideje za recepte?

Ideje pronalazim u svojoj kuhinji. Kada sam tek počela sa ovom ishranom, imala sam par stranih blogova koje sam pratila i isprobavala njihove recepte, ali sam ih još i tada prilagođavala našem podnevlju. Moja misija je da približim sirovu hranu običnom čoveku i pokažem da je moguće praviti sva ta savršena jela/torte od naših lokalnih namirnica. Tako da svi recepti koje objavljujem nastali su zahvaljujući onome što u tom trenutku imam u kuhinji.

Možete li otkriti barem jedan zanimljiv recept čitaocima Prvog koraka?

sirovi slatkisKako pripremiti slasticu u kojoj će uživati cijela porodica? Evo, recimo recept za bombice, od sastojaka koji su svima lako dostupni: dve šolje suncokreta, jedna šolja hurmi, dve kašike kakaa ili rogača (može pola-pola). Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pokvasite ruke dok oblikujete kuglice kako se smesa ne bi raspadala ili lepila.

Da li je, prema vašem iskustvu, poželjno da i djeca konzumiraju sirovu hranu?

Kao što piše u mojoj knjizi, biljna ishrana za bebe i decu to je najidealnija ishrana za decu nakon majčinog mleka. Sve drugo izaziva sluz, začepljenja i na kraju bolesti (kod neke dece već u najranijem dobu a kod nekih se to manifestuje tek u kasnijim odraslim godinama). Ali, budite sigurni da je hrana velikim delom zaslužna za 100% bolesti koje danas postoje u ljudskom rodu. Mnogo više i detaljnije o svemu ovome piše u mojoj knjizi i na mom blogu. Naravno da je veoma teško i skoro nemoguće detetu promeniti ishranu preko noći, ako nije od rođenja naučeno na to, ali postepeno promena je moguća i tada doživite da bacite toplomer, one dodatke za usisivač što izvlače sluz iz nosnica vašeg deteta, doživite da ne brinete o promaji, hladnoći i slično, jer znate da vam je dete otporno i zdravo.

Vaši profesionalni planovi za naredni period?

Ja ne doživljavam ovo kao profesiju, već kao moju životnu misiju. Kako vreme prolazi i kako moje dete, ja i naša porodica rastemo,  sve više misija osveštavam i radim na njima. Trenutno pišemo najnoviju knjigu, ovaj put koautor je moj suprug, koji deli svoje termički obrađene biljne recepte a ja pišem o sirovim receptima. Nakon toga imam u planu radionicu u Banjaluci i regionu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime