Kada je serklaž neophodan u trudnoći?

serklaž grlića materice

Serklaž je akušerska intervencija koja se primjenjuje tokom trudnoće ukoliko dođe do skraćivanje dužine grlića materice. To je metoda podvezivanja grlića materice, a sve u cilju kako ne bi došlo do spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja, kažu ginekolozi.

–  Ultrazvučnom metodom se može utvrditi da li je došlo do skraćivanja ili otvaranja grlića materice što može ukazivati da se priprema spontani pobačaj. Najčešće se radi od dvanaeste do 20. nedjelje tudnoće, mada to nisu apsolutne indikacije. Može se i u ekstremnim slučajevima raditi i prije dvanaeste nedjelje i naravno, sve do preterminskog porođaja – kaže prim. dr Gordana Sredanović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Do skraćivanja grlića materice dolazi zbog hormonskih poremećaja, prethodnih prekida trudnoće, ukoliko je beba nisko postavljena i brojnih drugih okolnosti. Ovaj proces traje neko vrijeme i zato ga je moguće otkriti jedino redovnim pregledima kod ginekologa. Nakon toga se primjenjuje adekvatna terapiju.

Serklaž se radi u anesteziji, u u operacionoj sali, šavom koji se neće resorbovati tokom trudnoće. Zatvara se to materično ušće i ukoliko ne dođe do prijevremenog poroda, serklaž se skida tri nedjelje prije termina porođaja. Trudnice moraju da shvate da stavljanjem serklaža njihovim mukama nije kraj. One moraju usporiti tempo, da ne rade teške stvari i to je nešto što je abeceda u vođenju trudnoće. Mi kad kažemo mirovanje, to znači da se malo ograniče fizičke aktivnosti, naravno, ukoliko nije došlo do jako ozbiljnih komplikacija – dodaje dr Sredanović.

Ginekolozi ističu da se serklaž polako napušta posljednjih nekoliko godina. Jedna od komplikacija koju sa sobom nosi je infekcija plodovnih ovojaka što može da kasnije dovede do spontanog pobačaja.

–Teorije stavljanja serklaža i praksa su se promjenile u odnosu unazad nekoliko godina. Nekada je bilo daleko više slučajeva naročito kod žena koje su imale više spontanih pobačaja. Sada su se indikacije stavljanja serklaža promjenile. Malo više sarađujemo sa ženama koje dolaze češće na kontrolu i onda to bude sasvim u redu – ističe dr Sredanović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime