Kako izgledaju sistematski pregledi bebe u privatnoj bolnici?

pregledi bebe

Uobičajeno da je da zdrava beba tokom prve godine života ima pet sistematskih pregleda. Međutim, broj pregleda i vrsta tehnika za procjenjivanje zdravlja bebe razlikuju se u zavisnosti od potreba djeteta i uzrasta. U bolnici Jelena u Banjaluci kažu da pregledima dojenčadi pristupaju na potpuno drugačiji način, kako bi mogli uočiti najranije znakove i odstupanja u razvoju.

– U prvoj godini, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti RS planirani su pregledi i savjetovališta sa mjesec, tri i šest mjeseci, zatim sa devet i dvanaest mjeseci bebina života. Obično u sklopu tih pregleda djeca prime i redovne vakcine po vakcinalnom kalendaru. Mi u bolnici Jelena smo osmislili drugačiji plan i tempo tih sistematskih pregleda. Po izlasku iz porodilišta već treći dan je prvi kontrolni pregled gdje provjeravamo kako se mama snašla kući, da li je uspostavila dojenje i da li beba počinje da dobija na tjelesnoj težini – navodi dr Gordana Mučibabić, pedijatar u bolnici “Jelena”.

Tokom prvih pregleda radi se ultrazvučni pregled kukova, a po potrebi i fizijatrijski pregled, kažu u bolnici Jelena.

– Dalje tempo pregleda ide da se viđamo svake sedmice u zavisnosti od situacije jer je bitno da mama u samom startu stekne povjerenje u samu sebe, ali i u pedijatra kako bi bila sigurna da ima dovoljno mlijeka te da je beba sita i zadovoljna. U prvom mjesecu rade se mjerenja dužine, težine. Do četvrtog mjeseca, sva dojenčad koja su rođena u našem porodilištu se pregledaju kroz savjetovalište svakih 15 dana, a od četvrtog mjeseca se viđamo samo jednom mjesečno. Broj pregleda je sigurno 20 u toku prve godine.

Prije obaveznih pregleda kod pedijatra, rodielji bi trebali da ispoštuju nekolliko pravila. Ukoliko je dijete nervozno, postoji mogućnost pogrešne neurološke procjene navodi dr Mučibabić.

Kada planiramo pregled, roditelji trebaju da izaberu vrijeme u koje je beba naspavana, sita i raspoložena. Ukoliko je beba nervozna, gladna i pospana, mi tada tokom neurološke procjene možemo da izvršimo pogrešnu procjenu što dijete može koštati toga da bespotrebno upućujemo na daljne konsultativne preglede fizijatru, ortopedu, neuropedijatru.

Osnovni cilj sistematskih pregleda u prvoj godini bebina života su uočavanje određenih odstupanja u fiziološkom razvoju. Iako roditelji ponekada misle da zdravo dijete ne treba voditi u savjetovalište, dr Mučibabić ističe da se blaga odstupanja nakon šestog mjeseca života teže ispravljaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime