Kako odabrati najbolju autosjedalicu za svaki uzrast?

autosjedalica djeca sigurnost

Sudar putnika sa unutrašnošću automobila glavni je uzrok povređivanja u saobraćajnim nezgodama. Ispravno vezana djeca u autosjedištima izložena su znatno manjim silama u toku sudara, a imaju i veće šanse sa preživljavanje, ističu u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS. Dodaju i da odabir odgovarajuće autosjedalice treba biti jedna od prvih stavki na popisu za kupovinu budućih roditelja.

– Kada krenete da kupujete autosjedište, prvo provjerite da li ono ima narandžastu naljepnicu na kojoj stoji oznaka UN ECE R44. Tom oznakom se garantuje da ta autosjedalica odgovara pravilniku Ujedinjenih nacija. Slijedeće je da izaberete dječije sjedište u zavisnosti od težine i dobi djeteta. Zatim bi trebalo da pročitate uputstva za postavljanje tog sjedišta u automobil, da ga pravilno fiksirate u automobil – kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Šarenolika ponuda autosjedalica u prodavnicama dječije opreme, nimalo ne olakšava izbor, a statistika pokazuje i da većina roditelja ne zna kako pravilno mališane postaviti u sjedalice. Međutim, stručnjaci ističu da autosjedalicu treba odabrati prema težini i visini djeteta. Dječiji zaštiti sistemi dijele se u pet grupa, a postoje i kombinovane grupe sjedalica koje se mogu podešavati kako mališani rastu.

– 0 i 0+ koristi se od rođenja. 0 do 10 kg, a 0 + do 13 kg. Postavljaju se na suvozačevo mjesto u obrnutom smjeru kretanja automobila. Naravno, vadušni jastuk se mora isključiti. Na taj način najbolje se čuva kičma i glava djeteta – ističu u Agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Sjedišta iz grupe 1 namjenjena su djeci mase od 9 do 18 kg, odnosno mališanima od devet mjeseci do četiri godine starosti. Buster sjedišta pripadaju drugoj grupi i namjenjena su najmlađima od 15 do 25 kg, dok buster jastuci pripadaju posljednjoj kategoriji. U ovom sjedištu dijete treba da ostane sve dok ne dostigne 36 kg, ističe naš sagovornik.

– Ne treba kupovati tri ili četiri sjedalice zato što postoje kombinovana atusjedišta koja pokrivaju duži period odrastanja djeteta. Dijete se do 12 godina ne smije voziti na prednjem sjedištu, a kad dijete ima visinu veću od jedan i po metar i kada je teže od 36 kg, tada ne treba dječije autosjedište.

Stručnjaci apeluju na roditelje da je posebno nebezbjedno držati dijete u naručju za vrijeme vožnje. Naime, ni najjače ruke odraslog čovjeka nisu u mogućnosti da zadrže dijete pošto se za vrijeme sudara težina mališana povećava i do 300 puta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime