Kako prepoznati porođajne kontrakcije?

porođajne kontrakcije

Gotovo da nema žene koja se tokom prve trudnoće barem jednom nije zapitala hoće li moći prepoznati prave kontrakcije. Ginekolozi jasno odgovaraju da hoće. Specifičan bol će se, ističu, ponavljati tako često da će buduće majke znati kada su spremne za porođajnu salu. Međutim, napominju da problem može da nastane kada se kontrakcije često javljaju u trudnoći jer mogu da dovedu do brojnih problema.

– U trudnoći, u početku to nije problem. Materica se malo skupi, malo raste i ako je trudnoća dobra to sve fino napreduje. U zadnjem trimestru trudnoće problem je ako su te kontrakcije tako česte da mogu dovedu do prijevremenog porođaja ili jednostavno to mogu biti lažne kontrakcije i nema promjena na trudnoći – kaže dr Milovan Milić, spec. ginekologije i akušerstva i subspecijalista iz steriliteta i fertiliteta.

Uz pomoć modernih ultrazvučnih aparata, ginekolozi mogu da provjere da li se radi o lažnim ili porođajnim kontrakcijama koje otvaraju grlić materice, ističe dr Milić.

– Jednostavno se uzme vaginalna sonda i na nju se stavi zaštitni kondom. Uđe se u vaginu bez velikog pritiska na grlić. Ukoliko je grlić dugačak 3 cm i gore se završava T oblikom, onda su u pitanju kontrakcije koje ne izazivaju prijevremeni porod.

Prave kontrakcije zahtjevaju mirovanje trudnice i uzimanje lijekova. Međutim, medicina još uvijek nema adekvatni lijek koji može da zaustavi prijevremeni porod, dodaje naš sagovornik.

– Nažalost, danas nemamo adekvatnog lijeka koji će riještiti taj problem. Ti lijekovi imaju osobinu što sakon 24 h do 48 h zasite receptore i poslije toga ne djeluju. Ali i to je dobro jer za to vrijeme možemo dati lijekove koji pomažu da pluća sazriju i fetus bude sposoban za život.

Lažne kontrakcije, u drugom trimestru trudnoće, javljaju se se jednom dijelu materice i obično nestaju promjenom položaja tijela. Prave kontrakcije počinju iz krsta odnosno rogova materice, uvijek su sihronizovane i tiskaju bebu ka dole, napominju u Bolnici Jelena.

Obično kontrakcije traju do 30 sekundi i te kontrakcije malo skupe matericu. Govorimo o trudnicama koje su u terminu: od 37 do 42 nedjelje. Kontrakcije se tada javljaju na svakih 20 minuta, pa na 15 i 10 minuta. U početku traju 30 sekundi a poslije i do minut i po, to su već prave kontrakcije – napominje dr Milić.

Ukoliko kontrakcije u zadnjem trimestru trudnoće traju više od dva sata, ginekolozi ističu da je vrijeme da se javite u porodilište. Porod, dodaju, počinje kontrakcijama koje su sve češće i češće ili pucanjem vodenjaka.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime