Kako spriječiti prijevremeni porođaj?

prijevremeni porodjaj

Šest do 16 odsto trudnoća u svijetu završi se prijevremenim porodjajem, odnosno porodom prije 37. nedjelje gestacije. Uprkos brojnim istraživanjima te značajnim medicinskim dostignućima, učestalost rađanja beba prije termina već decenijama se nije bitno smanjila. Ipak, na razloge koji do toga mogu dovesti, žene donekle mogu uticati, ističu ginekolozi.

– Glavni razlog zbog čega se dešava prijevremeni porod je ruptura plodovih ovoja koje se dešavaju najčešće zbog infekcija. Znači, ako imamo pojačan sekret, neugodan miris, drugačiju boju sekreta, odmah se javiti doktoru – kaže dr Milovan Milić, spec. ginekologije i akušerstva i subspecijalista iz steriliteta i fertiliteta.

Prije začeća, žene bi obavezno trebale ići na redovne kontrole, kako bi se eventualne infekcije i drugi ginekološki problemi mogli sanirati. Jer porodicu treba postepeno i pažljivo planirati, napominje dr Milić.

– Pod broj jedan mora biti čista vagina. Mora sekret biti čist da ne pravi probleme jer te male bakterije, virusi i gljivice sve to imamo u vagini. Ako nije uredan sekret, to prolazi kroz grlić, napada plodove ovoje, pojede ih, pukne vodenjak i mi smo tu nemoćni. Možemo sve to pratiti, raditi krvne slike, ali to je veliki problem i samo je pitanje dana kada će se završiti. Za majku nije problem bezazlena infekcija poput streptokoke, stafilokoke, ali bebu odnese kao ništa. A o tome svi možemo da vodimo računa –dodaje dr Milić.

Trudnice koje nose blizance, kao i starije prvorotke imaju veliku šansu za prijevremeni porod. Takođe su pod rizikom i trudnoće začete vantjelesnom oplodnjom, navode stručnjaci.

– Intervencije na grliću tipa konizacije, operacije na materici tipa mioma, operacije koje oštećuju bilo grlić, bilo matericu mogu izazvati lažne i prave kontrakcije, pucanje plodovih ovoja i to izaziva prijevremeni porod. Takve bebe su visoko rizične zbog infekcije. Nažalost, ima i nepoznati faktor koji oduzima trećinu tih razloga zbog čega dolazi do prijevremenog poroda. To su socio – ekonomski uslovi. Tu navodimo pacijentice koje puše, koje uzimaju drogu, alkohol.

Na stopu preživljavanja prijevremeno rođenih beba utiču nedjelja rođenja odnosno gestacijska dob, težina i zrelost bebe, dodaje naš sagovornik. Što je trudnoća kraća, a djetetova težina manja, stopa preživljavanja je niža.

– Rodi se beba od pola kilograma i ostane živa. To je danas stvarnost. Već sa 28 do 32 nedjelje tu ostane preko 90 odsto tih beba ostane živo. A već preko 33 do 37 nedjelja, tu gotovo da nemamo letalni ishod jer su bebe već zrele – ističe dr Milić.

Ženama koje planiraju potomstvo, dr Milić za kraj još jednom savjetuje da redovno idu na ginekološke preglede kako bi rađale zdravu i za život sposobnu djecu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Unesi tvoje ime